петък, юни 20, 2008

Арестите на блогъри


Остана ли вече някой който не знае какво е блог ? Едва ли, напоследък започвам да се чудя дали въобще остана някой, който няма личен блог. Блоговете се превърнаха в новата мания на интернет обществото и покрай това неминуемо се превърнаха в нещо значимо дори извън мрежата.

Помните как преди време „привикваха“ optimiced в полицията да дава обяснения, тогава повечето хора бяха скандализирани и възмутени. Оказа се обаче, че при нас нещата не са чак толкова зле. Навсякъде по света блогъри не само са привиквани в полицията, но дори и арестувани и осъждани. И ако си мислите, че това е привилегия само на стабилните диктатури тип Куба и Китай, значи сте в сериозна заблуда. В доклада WIAR (world information access report) на Вашингтонския Университет може да видите една доста притеснителна статистика. Наред с Китай, Иран и Египет, сред държавите арестуващи своите блогъри са Франция, Канада и дори „символа на демокрацията“ САЩ. Основните причини за това са критикуване на обществени личности и политици, критикуване на обществения ред и политиката на страната и използването на блоговете за организиране на протести.

Други интересни факти:

  • някои от арестите са заради това, че авторите им са признали за убийство в личните си страници.

  • за 2007 година арестите са три пъти повече в сравнение с предишните 12 месеца, а статистиката за първото тримесечие на 2008-ма поддържа същите темпове.

  • времето прекарано в затвора варира от няколко часа до 8 години. Средно се пада по 15 месеца затвор за всеки арест.

  • страните, които до момента са арестували свои блогъри са 21, трите най-опасни са Египет, Китай и Иран със съответно 14, 12 и 8 ареста.

  • Много от „инцидентите“ с блогъри въобще не са споменавани от медиите.

  • Правителствата на около 30 страни филтрират определени сайтове в мрежата.

  • 334 ареста в Бирма съобщени от Committee to Protect Bloggers не са включени в статистиката заради недостатъчна информация.

Наскоро започна да се говори за следенето на блогове и в ЕС. Само мен ли започва да ме тресе параноята ? Не искам утре да напиша в блога си, че политикът Х е корумпиран и въпреки че има доказателства за това, да ме натикат в тясна стаичка с крадци и убийци.

Този пост е създаден с помощта на OpenOffice. Ползвайте свободен софтуер. :)

4 коментара:

roujkabg каза...

Gotha,
Благодаря за чудесната статия!

Не ми се иска да вярвям в конспиративни теории, масони,
"световно правителство" и прочие,
но статистиката е красноречива.

За държави като Либия, Иран, Китай и др.,които се смятат за диктатури е разбираемо следенето на хората, но за т.нар. демокрации това е просто недопустимо. За съжаление е факт.

Т.нар. тероризъм ще се окаже универсална формулировка, която дава възможност на правителствата, чрез законни мерки да нарушават личното пространство на хората и да накърняват правата и свободите им.

В момента много хора се радват, че ще пътуваме за САЩ без визи, поне така ни обещават политиците, но това автоматично ни вкарва в друг капан- новите лични карти с биометрични данни.

Явно, че те не са за нуждите на медицинското обслужване на хората, щото щяха да бъдат вкарвани в здравните картони,а не в личните карти.

Анонимен каза...

да, това са новите политически затворници..

gotha каза...

@roujkabg, радвам се, че поста ти е харесал.
@анонимен, вероятно си прав.

ivanatora каза...

Четох за това.
Жалко е.
В блога си ще пиша каквото си искам и няма да се съобразявам с никого.
Никой не може да докаже че лицето И.П. седи зад моя блог :) В WHOIS записа на домейна всеки може да напише каквото си иска, а логовете могат да се фалшифицират и не са доказателство в никой съд.
Защо не подгонят наркоманите и убийците? Защото за отчитане на дейност, много по-безпоасно и приятно е да арестуваш някой който 'няма вероятност да окаже съпротива'... и да има пушка вкъщи.
За това - оказвайте съпротива. Бъдете недоволни и го показвайте. Не се съгласявайте с безумията. Не бъдете част от стадото, което някой кара към ръба на скалата.