четвъртък, юни 05, 2008

Mozilla Firefox 3

Откакто Mozilla обявиха идеята си за поставяне на световен рекорд за най-много пъти изтеглен софтуер за 24 часа, започна сериозен шум около излизането на третата версия на браузъра. Все пак това беше и идеята. На тази страница можете да се запишете за да получите известие и да станете част от този рекорд.
Нека обаче обърнем внимание и на новостите в тройката.
В момента използвам RC 2 и мисля, че се справя много добре със задачата си. Браузърът в последно време стана едно от най-използваните приложения и за това се налага да бъде все по-бърз и все по-стабилен.
Нека обърнем внимание на външния вид. Промените са минимални, единствената по-сериозна разлика е в Back бутона. Като се замисля, няма какво толкова да му се подобрява на стария интерфейс на Firefox и смятам, че по-доброто решение е било да се оставят нещата такива каквито са.
При стартиране първото, което се забелязва е скорост. Новият Firefox е доста по-бърз от предшественика си и тово въобще не е трудно да се забележи. Старата версия, след няколко часа работа съвсем спокойно захапваше по 300 мб RAM, заместникът след близо 12 часа работа не качи над 150. Като се има в предвид, че си рестартирам браузъра веднъж на 2-3 дена, това е едно от най-добрите неща в третата част. Освен това са направени някои големи подобрения по JavaScript engine-а.
От потребителска гледна точка прави впечатление и новият начин за управление на отметките. Всички добре познават стария метод - с подреждането в папки, сега имате възможност да слагате и етикети на отметките си. Сами можете да се досетите, че така могат да се огранизират много по-лесно и ще можете много по-бързо да ги намерите. Казва ви го човек, чийто клавиши Ctrl и D са изтрити от употреба.
В старата версия когато започнете да пишете в адресната лента, отдолу започват да ви излизат прeдложения от вече посетени сайтове. Проблема беше, че Firefox търсеше само в адреса на сайта. Сега обаче браузъра търси и в заглавието. Тоест ако напишете в адресната лента "gotha blog", отдолу ще ви излезе предложение "http://gotha88.blogspot.com". Лично за мен, малка но много полезна функция.
Можете да забележите и някои други промени из настройките, те са малки, но според мен внасят удобство и подреденост.
Това, което винаги е тласкало Firefox малко по-напред от конкурентите му са хилядите приставки и теми. Можете да превърнете Firefox в истинско чудовище с различни приставки и инструменти. Слабата част на третото издание на браузъра е, че все още доста от старите приставки не работят с него. Това е просто въпрос на време, не можем да очакваме всички приставки да работят коректно с браузър, чията стабилна версия още не е излязла.
Като цяло Firefox 3 ще е нещо много добро, теглете, ще чупим рекорди. Не мисля, че някой друг браузър в момента може да се опре на лисицата по функционалност, бързина и красота.
Все пак аз съм пристрастен и как мога да не съм при положение, че съм влюбен в този баузър откакто излезе Firefox 1.

4 коментара:

Сисо каза...

Ей за тая функция (търсенето в history-то) - един оперджия ми наду главата. Щото с него си имаме вечният спор opera vs firefox, та опера наистина го имаше първа това :)

ivanatora каза...

>"Проблема беше, че Firefox търсеше само в адреса на сайта. Сега обаче браузъра търси и в заглавието."
Е, точно това пък на мен не ми харесва :) Свикнал съм като натисна "d,стрелка на долу" да съм в dir.bg, а не в кой знае какъв сайт за 'dick enlargements' :) Тази опция трябва да може да се изключва, но не виждам от къде.
А коя е текущата версия? До миналата седмица дъртия кош работеше с Beta 5, а днес гледам че е минал някакъв автоматичен ъпдейт и вече никъде не пише 'Бета' :)

gotha каза...

Остава въпроса какво въобще правиш в dir.bg :P
Шегата на страна, няма такава настройка, но има плъгин - oldbar - https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6227
Все пак си говорим за open source :)

Текущата е RC2, на мен вчера ми се upgrade-на от RC1, с когото карах доста време, но не помня да ми е пишело beta, но може и аз да не съм доскивал нещо.

ivanatora каза...

Ами при мен го пишеше горе в title bar-a. Като отвориш който и да е сайт. Примерно имаше:
"Blogger: gotha's blog - Публикуване на коментар - Mozilla Firefox Beta 5"