неделя, август 24, 2008

Имотите в България

От доста време насам се наблюдава покачване цената на недвижимите имоти и това се оказва пагубно за средностатистическия български гражданин. Аз лично не мога да се сетя как някой със заплата от типа на 500 лева ще успее да си купи жилище в някой от големите градове в страната ни. Въпреки това все повече мои познати го правят. Как точно го правят си е тяхна работа. Далеч съм от възръстта, в която трябва да мисля подобвна покупка, но това влияе дори и на мен - наем от типа на 100 лева за стая в необзаведен апартамент в покрайнините на Пловдив май е доста.
Познайте кой оглавява класацията по ръст на цените на недвижими имоти? Естествено Русе.

Градове - Ръст на имоти
Русе - 26.78 %
Пловдив - 26.62 %
В. Търново - 26.53 %
София - 21.19 %
Ямбол - 19.72 %
Благоевград - 17.37 %
Варна - 15.36 %
Видин - 12.55 %
Плевен - 12.52 %
Бургас - 11.91 %
Стара Загора - 5.74 %
Сандански - 4.03 %
Сливен - 3.86 %

Живея в Русе и уча в Пловдив – именно тези градове са първи и втори в класацията. Цената на недвижимите имоти е скочила с колосалните 26,78%, това е една четвърт. Виновникът за Русе естествено е Дунав мост. Всички румънци сякаш налитат на всичко произведено в България. Излиза им евтино. Недвижимите имоти са просто поредното нещо, което ще поскъпне и ще стане недостижимо за обикновения българин за да се стигне европейския стандарт.
Ако имате мнение по въпроса или можете да ми обясните защо цените на недвижимите имоти поскъпват постоянно, моля направете го ?
Остава ни само да се надяваме, че цените ще паднат и някой ден и ние ще имаме покрив над главите си. :)
Building.bg - сайт за ново строителство.

* таблицата е взета от вестник Сега.
* това е платена публикация

3 коментара:

ivanatora каза...

На мен ми е интересно, защо поскъпването за Стара Загора е само 5%, след като това е най-скъпия град, който съм виждал.
А за поскъпването - увеличава се търсенето. Мисля че това се случва в цяла Европа. Следил съм известно време цените и ми се струва че Софийските цени (примерно) са нормални, съпоставени с други европейски столици.
А конкретно за България - всичко евтино тук е привлекателно за чужденците. Виж какво стана с черноморието за 20 години. Виж какво стана с планинските курорти за 10 години. Сега е нашумял селския туризъм в тази си форма в която чужденци купуват имот в Горно Надолнище, където селския магазин е на 20 минути път с джипа и то по нагорнището... Т.е. абсолютно на непривлекателни места започват да им се вдигат акциите. И с това търсене целия пазар се накланя и малко по малко всичко се вдига.
Естествено може да набедим и модната 'инфлация'...

gotha каза...

Започват да се чуват слухове, че тези цени са до голяма степен изкуствено вдигнати. Нашите хора си мислят, че сега е момента да издоят чужденците и гледат максимално да надуят мизата. Проблема е, че повечето от тях започват да се усещат. Май напоследък търсенето намаля, а цените продължават да растат. Много хора може да изгорят от това. Нали знаеш как природата не търпи празни пространства. Така и истинския капитализъм не търпи изкуствени неща. Ако пазара не предразполага към такива цени, те няма да издържат дълго.
Все пак се притеснявам какво ще правя след 7-8 години когато реша, че искам собствено жилище.
Като цяло това май е прекалено сложна и обширна тема :)

ivanatora каза...

Ами представи си нормален работяга, който взима 500 лв (чисто) на месец как си купува жилище. При условие че не яде, не пие (нито вода нито друго), ток не ползва и спи по пейките... т.е. има 500 лв на месец заделени за жилище. Колко века ще му трябват за да купи апартамент, който (бърза справка) струва 80 000 лв?
Да въведем неизвестното У в уравнението - кредит. Взимаш кредит и имаш мечтаното жилище още днес, вместо след 20 години. Само че в следващите 20 години го изплащаш. (Пак при условие че не ядеш, не спиш и не ебеш.)