сряда, септември 03, 2008

Другите програмисти

Откакто 2-ри клас за първи път се докопах до компютър и започнах да го ръчкам не съм същия човек. То си се вижда, уча информатика, занимавам се (полу)професионално с програмиране, поддържам компютърен блог и т.н. Някакси винаги съм имал чувството, че това е нещото, което искам да правя, което ми е интересно и до известна степен ми се отдава. Втори клас едва ли съм имал идея колко получава един програмист, какво точно върши и какво се очаква от него, от пък знаех, че това искам да работя.
Когато преди 2 години започнах да ходя на олипмиади по информатика срещнах един друг тип програмисти, които в
началото не можех да разбера. Те си бяха странни от пръв поглед.
Всички знаете, че по-голяма част от програмистите по принцип са си особняци, странно облечени, със странни прически, говорят странни неща, на някакъв техен си странен език. Е да, ама не. Тия хора бяха доста изтупани, почти не говореха за програмиране и въобще не ми се вписваха в представата как трябва да изглежда един човек като тях :)
С течение на времето започнах да срещам още такива хора и май най-после разбрах каква е основната разлика между мен и тях – техните подбуди да се занимават с това са различни.
Те знаят, че ако са добри могат да получават доста над средния за страната доход и едиственото заради, което се занимават с това са парите. В по-голямата си част те са доста кадърни програмисти, но явно тази работа не им допада особено и я използват просто като начин да си осигурят средства за друго занимание.
Ще ви дам два прости примера. Няма да споменавам имена, те не са важни в случая.
Познавам един младеж, който е доста добър програмист, работи в сериозна фирма за добри пари, но той един ден ми каза, че единственото заради, което правел това било за да може да си изкара достатъчно пари за техника и да започне кариера като фотограф.
Друг мой познат работи като php developer, за да може да събере пари и да отвори автосервиз.
Лошо няма. Това е техния начин и техните разбирания за нещата.

Може да прозвучи банално, но на мен пари не ми трябват. Идеалната ми работа би била да пиша open source software за бира и пица. Това ми стига за да съм щастлив.
Не знам, може би не съм много амбициоцен тип. :)

10 коментара:

Анонимен каза...

Тази година се видях с една от преподавателките в Русенкия университет, и тя точно преподава на студентите компютърни технологии. Тя какво ми каза -- новите студенти не искат да стават програмисти ;) Всички искат да стават "администратори", защото това било по-лесното, а да си програмист е трудно ;)

gotha каза...

Еми да, трудно е! То се пишат едни неразбираеми неща по екрана с някква неясна цел, изобщо ...
Не е работа да си програмист! :D

А сега малко по-сериозно:
Не знам дали да си администратор е по-лесно от това да си програмист, но все пак звучи странно.
Не ме разбирайте погрешно, в този университет има много кадърни хора, но като цяло нямам много добро мнение за образованието там. Основно защото познавам хора завършили там със знанията на 12 годишен, на когото са му купили компютър за коледа.

Абе като се замисля, то и да си администратор не е работа, то там са едни конзоли, едни черни екрани с едни букви по тях, изобщо ... :)

Анонимен каза...

... mnogo si praw :) ... i w toq duh na pisane kakwo bi kazal za tretiq individ, nespomenat w tazi statiika - bai shitung ;) - kintoman ili dwuichen proshlqk :P :)

gotha каза...

Този тип хора, които ние може да наречем "шитави програмисти", според мене са от тип nerd-ове, но под влияние на гадния капиталистически строй са мутирали и са се комерсиализирали, превръщайки се в ламтящи за пари изроди :D
Те са някъде по средата. ;)
Споко, ти още си ми любимия съквартирант, остана ли от оная "домашната" луканка ? :D

silvernasko каза...

Христо,
относно твоите думи че предпочиташ open source без пари.

open source в момента става много модерно нещо, много комерсиални фирми пускат своята продукция opensource точо сега (Септември,2008) за пример Infragistics (N1. по ASP.NET компоненти), Red Hat с техния JBPM.

Погледнато отсрани това изглежда много човечно, но аз те съветвам да си намериш книгата Клопките на Линус - Добри Божилов (2,60 струва от bgbook.dir.bg)

А качеството на няколко open source проекта които изначало са си open source - osCommerce 2.2 и Joomla - ами на доста слабо ниво е, с Joomla не можеш да спиш спокойно - не знаеш кога ще ти свалят сайта.

Въобще работата с open source е доста гнила - всеки път като се сблъскам с open source ми идва да го направя самичък - вместо да използвам на прехвалени писачи "безплатния код", особенно с JBPM-а колко ядове имах - идея си нямаш.

В крайна сметка извода е че open source != безплатен - ако за теб са равни мисля че грешиш - няма безплатен обяд.

gotha каза...

@didisoft - не знам дали осъзнаваш какво каза току що ? За 20-тина реда ти заплю половината неща, в които вярвам.
Най-важното на софтуера с отворен код е не това, че е безплатен (когато е такъв), а това че е свободен.
Аз съм фен на open source-а не толкова заради качеството на софтуера (въпреки че според мен е доста добро), колкото заради идеологията.
Относно Добри Божилов, моля те, не го споменавай въобще тоя субект, запознат съм добре с неговото "творчество" и имам силни съмнения, че има сериозни психични проблеми.

Мисля, че е странно да се опитваш да ме убеждаваш, че open source не е нещо хубаво, при положение, че още заглавието би трябвало да те разубеди - "gotha`s blog - Един блог за отворен код, компютри, простотии и мен".

Всеки има право на мнение и аз уважавам твоето, просто не съм съгласен с него.

Анонимен каза...

@дидимек: хх, Гет.бг е на osCommerce, нали знаеш ? И аз съм на мнение, че osCommerce е боза, обаче работи, и се ползва от много интернет магазини. Сигурно и Microfot Office е боза, саме дето не може да видиш кода. Изобщо качеството на кода не "продава" един продукт ... виж Facebook например -- отдолу е егати индийския боклук, обаче иначе май за 2 милиярда ги оценяваха.

А това с писането сам са празни приказки според мен ... напиши подобен проект и после гледай колко време ще ти глътне поддръжката :) Докато почти всички решенията с отворорен код имат много добра поддръжка, и най-важното: ти си разтоварен от тази отговорност. Аман от пишман "пруграмисти", които се правят на велики като преиткриват колелото, а не ползват готови решения (били те с отворен код или не).

gotha каза...

wow, Калояне, недей така с дебелия край човеко :)
Иначе съм съгласен.

silvernasko каза...

За osCommerce съм съгласен - наскоро пуснах www.audiomaniabg.com
(и не напълно - отне ми 3 дена да му сложа този дизайн! - но нямах голям избор)

А ето един мой eShop който бях направил навремето за едни датчани (за съжаление сорса ми остана там, но с него вървят над 10 магазина в БГ - има кой да го поддържа)
http://johngunshop.com/

ivan каза...

здравейте, аз попаднах случайно тук, прощавайте ако досаждам:), само искам да кажа че търся програмист, който да разбира osCommerce, искам да добавим някои модули към нашият сайт metropolitans.ro. Интересно ли е на някой да ви изпратя проекта? Не е просто де, предупреждавам