сряда, септември 03, 2008

Google chrome в действие


След като Google най-после пуснаха своя нов browser Google Chrome и аз даже успях да го тествам. :)

Първи впечатления:
- бързина - доста бързичък с новия JS енджин и WebKit. Въпреки че според мен не бие с някаква осезаема разлика (без да съм засичал). Базата ми за сравнение е Firefox 3 и Safari 4.
- лек - при 10-тина отворени таба със заредени сайтове гълта около 100mb ram а Firefox 3 за 10 таба -  около 200mb. 
- грозен - мнооого ме дразни къде са ми табовете. :) Доста е субективно, но за мен default-ния външен вид на Safari и Firefox го бие по всички параграфи
- удобен - направили са всичко възможно да спестят място от екрана. Няма излишни барове и ленти, нещо което пък винаги ме е дразнело в Firefox. Освен това интересното е, че status bar-а се появява само когато посочите линк. А така, пестим място до крайности :)
- интересен - забележете как в адресния бар се оцветява в черно само името на домейна, а останалото е с бледосив цвят - не бих казал, че е много полезно ако в повечето време гледаш GET променливите :) ; Позволява всеки таб да се разглежда като отделен процес, който може да се kill-не при нужда. Също вади и статистики за всеки отделен процес от типа - колко процесорно време заема, колко памет хаби и т.н. Удобно е при положение, че примерно някой флаш забие не се налага да се рестартира целия браузър (справка Firefox), а можете просто да "убиете" конкретния таб.
- несъобразителен :) - Google Chrome въобще не се съобразява с това каква тема сте избрали за операционната си система. Той държи да си изглежда точно така както е направен. За мен малък, но оставящ с неприятно впечатление минус.
- странен - вероятно сте ползвали about:config и подобните му в Firefox. В Chorme също има нещо такова. about:memory - показва състоянието на паметта; about:dns - показва dns записите; about: stats - статистика за браузъра, като в началото на страницата пише "Shhh! This page is secret!" :)
Чудите се какво е странното, ами пробвайте about:internets
Най-странното нещо, коет съм виждал в web browser, явно Google имат големи планове за Chrome :)