петък, октомври 24, 2008

AdBlock за Opera или как да си блокирам рекламите с Privoxy

Ако сте от потребителите на Firefox, то лесно може да блокирате рекламите си с AdBlock+. За съжаление такъв плъгин за Opera и Internet Explorer (моля ви, не си го причинявайте, не използвайте браузъра на Microsoft). Тук идва един малък трик да си филтрираме рекламите без въобще да намесваме browser-а, който ползвате. 

Първото, което трябва да направите е да инсталирате Privoxy. Задавате му да се стартира със зареждане на системата и го пускате. Следват настройките по Opera.

Избирате Tools/ Preferences, от там отивате на таба Advanced и от менюто в ляво избирате Network и Proxy Servers.  Тук трябва да въведем някои неща ръчно. Слагате отметки на http и http, като адрес и на двете места пишете 127.0.0.1, а  като порт 8118. На сайта на Privoxy има важно пояснение - не го използвайте за ftp трафика, освен ако не искате да го блокирате.

Отдолу може да добавите сайтове, за които да не се използва това прокси, като например моя блог (не че имам реклами и без това).

Това е, рeстартирате браузъра и готово. 

Това филтриране на рекламите на практика работи с всеки браузър. Просто следвате инструкциите тук, като разликата ще е единствено начина на указване на proxy-то.

PS. Privoxy има доста по-advanced функционалност, но за нея може би ще пиша някой друг път.