петък, април 25, 2008

Winamp 5.531 - Завръщането на джедаите ?

Преди на старата машина с Windows 98SE не признавах нищо друго освен Winamp и то не заради друго, а просто защото нямаше по-добър плеър, който да вади такава производителност на толкова слаба машина и все пак да си остане достатъчно функционален. Това беше преди въобще да открия Линукс и всичко да се обърне наопаки. След като прегледах алфата на Amarok реших да проверя какво се е случило със стария Winamp. Е, останах изненадан, има промяна при това в доста добра насока.
Нова кожа, отделено е доста голямо пространство за библиотеката, нещо което винаги ме е радвало. Това обаче е за сметка на плейлистата, което пък никога не ми е допадало. Много хубав бар с обложки и всякакви глезотийки. Отделно от това има много хубаво OSD, което показва състоянието на плеъра при пускане, спиране и смяна на песните. Промените не са кой знае колко големи, но при пускане на плеъра out-of-the-box нещата изглеждат доста по-добре от предишните версии. Все пак си остава проблема, че плеъра е прекалено бавен. С classic скин върви супер, но с modern и по-новите нещата започват да стават все по-зле.
В заключение ще кажа, че явно докато не излезе стабилна версия на Amarok за Windows, за мен няма да се намери свестен плеър под Win. iTunes ми е прекалено бавен и при положение, че не ползвам iTunes Music Store ми става направо ненужен. Windows Media Player 11 се мъчи да направи нещо, но с тая неговата библиотека и начините за управление на плейлистата така и не можах да свикна и са ми крайно неудобни. Foobar2000 на моменти ми е прекалено минималистичен, въпреки че му наслагах различни плъгини за управление на колекцията и за търсене, продължава да ми е неудобна работата с library-то.
Тоя Amarok ме е изнежил прекалено много.
Ако имате предложения за други audio player-и съм готов да ги чуя.