сряда, август 13, 2008

Как да НЕ спрем цигарите ?


Чувам из нета някакви скверни слова, че Красьо щял да спира цигарите и като за капак намирам тази статия за отказване на цигарите.
Методите описани вътре, можете сами да прецените доколко са ефективни, но да кажем, че съм ги пробвал повечето :) По интересна ми стана последната част от статията:

Говорете си с пучаши и им натяквайте колко е гадно пушенето и особено внимание обърнете на некролозите по цигарените кутии , които слагат напоследък. Кажете им, че колкото и лепенки да си слагат отгоре „бавната и мъчителна смърт“ няма да ги подмине.
Направо мразете пушачите. Те са ваши врагове, защотото те се тровят, а в същото време тровят и вас, но хич не им пука. Те нали и без това си причиняват „необратими последствия“ и тичат с все сили към „сърдечен удар“, какво им пука за вас и девственото ви дробче.
Гледайте ги с презрение. Не спирайте да ги мразите. Когато някой пуши на обществено място, се отвращавайте така, сякаш никога не сте държали цигара в ръка.
Лъжете. Кажете на останалите, че сте ги отказали от раз. Че не ви е коствало нищо друго освен малко повечко воля, но за вас това не е било проблем. Всеки от тях е отказвал цигари и знае, че е почти невъзможно. Накарайте ги да се чувстват малки жалки пушачи. Не ги жалете. Вие вече сте нова порода човек. Независим.

А такааа !
Нека оставим на страна този невероятен социален феномен, който се наблюдава сред населението, а именно хора, които до преди 2 дена са пушили да ме питат: "К`во ги пушиш тия лайна, уе!?!" (става въпрос за момиче). Нека да решим, че те просто следват съветите от статията.
Тогава пред мен се появява следното задължение - да ви представя наръчника "Как да НЕ спрем цигарите?":
Както споменах и в блога на Красьо, на мига, когато разберете, че познат е решил да отказва цигарите трябва да му се притечете на помощ. Тоест, отивате при него и трябва чинно да изпеете следната мантра.
- Верно ли, че ще спираш цигарите ? Мда, и аз бях пробвал преди, но е много гадно без цигари човек. Няккво ей такова, от вътре се чувствам празен. Иначе след първите 3 дни не ти се пуши чак толкова много - само като станеш рано сутрин, като пиеш кафе, като влизаш в кенефа с вестник, докато чакаш на спирката автобуса, след ядене, след като пийнеш една бира, след секс и преди сън. Не е кой знае какво ? Виж, аз нямаше да ги почвам пак, но имах чувстово, че губя част от инентичността си. То, чак неестествено се чувствам без цигара. Пък и нали знаеш къф кеф е да седнеш на някое вървежно кръчме и да извадиш кутията и запалката Zippo, да запалиш с отработено движение и да погледнеш през дима сгодната женица на съседната маса.
Иначе винаги мога да ги спра. Казвам си от сега спирам цигарите, хвърлям ги и няма повече. Ама за к`во да го правя уе човек ? Много по-яко си е така. Имал съм супер много хубави моменти с тия цигари и още ще имам.
Абе да, рак на белия дроб се хващало, това никой не може да ти го докаже, че точно от цигарите става! Да познаваш някой пушач дето да се е гътнал от това ?
Дядо ми от 60 години пуши по една кутия на ден, верно сутрин като стане си издира дробовете, но пък иначе му е кеф да си пафка. Аз да стана на неговите години, пък после ще му мисля.
Пък и виж, спри за 2-3 дена и после си купи една кутия, ей така да си тестваш ината. Тогава първата цигара ще ти е малко кофти, но втората ... о, втората, човече - това ще е най-хубавата цигара в живота ти, майна !
Нема бъзик!

Резулата от това "стихотворение" - до 1 седмица 99% от хората започват да пушат. Не се лъжете, това е добро дело. Защо ?
Еми защото, като спрат да пушат, малките говедца започват да гледата едно такова презрително и надменно, почват да ти правят на тебе проблеми за цигарите, да ти обясняват колко им е по-хубаво без тях и да те "мразят" за това, че просто искаш да си се тровиш.
Важно е да се отбележи, че тази тактика не важи за хората, които никога не са пушили, но те пък по принцип не правят проблеми за такива неща, може би защото нямат същите комплекси като бившите пушачи :P