събота, октомври 11, 2008

За протеста

Напротестирахме се. Видях доста известни и не чак толкова известни личности. Измежду Богомил Шопов и Йовко Ламбрев, някакси се беше промъкнал Боян Расате заедно с още една голяма група ... да ги наречем "националисти", въпреки че според мен тази дума не им подхожда много.
Пристигнах в 10:30 на централна ЖП гара и тръгнах пеша към мястото, където трябваше да се съберем. Още някъде край ЦУМ започнаха да се чуват някакви викове. След като завих зад ъгъла видях група "строени" младежи да "маршируват" с български знамена в ръце. Реакцията ми - Брей, к`во става тука ! След като видях символа на рода Дуло върху знамената си казах - Мамка му, к`во става тука ! :D
Продължих да вървя към мястото на срещата следвайки младежите, като по пътя успяха да ми набутат в ръцете някакъв псевдонацистки вестник и брошура, на която една ръка с протегнат показалец бърка в едно око върху пирамида! Отдолу седеше култовия надпис "Да бръкнем в окото на Биг Брадър" :D Тия какво си мислят, ще се борят с масоните или какво ? :D
Пристигайки в градинката видях група 30-40 човека скинарчета и 30-40 човека анархисти. В този момент си казах "Край, те тия се убиха тука и ще провалят протеста!".
Имаше единствено леки пререкания с някои хора искащи знамената да бъдат свалени. Тогава Боян Расате, като истински водач взе един мегафон и произнесе следната прочувствена реч (цитирам по спомен) :
"Ние не сме политическа организация " ... бла, бла, бла ... "използваме тия знамена законосъобразно. Тези анархисти, хомусексуалисти и цигани искат от нас да свалим знамената, но ние няма да свалим знамената". (Тавтологията е запазена от оригиналната реч :D ). Какво ораторско майсторство дами и господа! И да знаете анархист, хомосексуалист и циганин са синоними.
Последваха бурни освирквания.
Както и да е. До кюфтеч, за моя радост, отново не се стигна.
Окачихме едно дърво с мишки и клавиатури.
Странното е, че по време на шествието един от "националистите" разговаряше с една доста по-възрастна жена.
Тя: Свалете знамената, не искам да вървя под вашия флаг!
Той: Аз нося този флаг само над моята глава.
Тя: Но вие окупирате протеста. Това е срамно!
Той: Не мисля, че е срамно да нося българския флаг.
От целия разговор се разбра, че тя (както и голяма част от останалите присъстващи) бяха огорчени и разочаровани от неонаци присъствието. Младежът пък (съвсем очаквано), отговаряше с френетичен поглед, твърда убеденост и с ужасно неуместен патос.
Шествието беше подредено по много странен начин. Отпред редовите граждани, зад тях сплотена група националисти с български знамена и зад тях сплотена група анархисти с знамена на ФАБ (федерация на анархистите в България).
Въпреки всичко мисля, че се получи долу горе нормално.
Хората бяха доста по-малко отколкото очаквах. На анархистите и на нацистите не им беше там мястото, можеха да дойдат като обикновени граждани щом наистина им пука, вместо да се изсипват със знамената и т.н. Интересното е, че имаше анархисти от Словения ?!?
Все пак "културното ядро", състоящо се основно от блогъри, беше там и се постара всичко да премине според плана.
Погребахме конституцията. Богомил Шопов каза няколко думи на събралите се и повечето потеглиха да си ходят. Аз лично на тръгване чух отново няколко националистически викове, явно Расате пак надъхваше хората си. Този път реших да не си правя труда да се обръщам.
Да се надяваме, че ще има някакъв обществен отзвук и някой ще забележи, че става нещо.

PS. Б. Шопов сподели, че Microsoft е любимия му ... производите на хардуер :P

Свобода, а не страх!

Искам да се отбележи, че съм станал в 6 часа сутринта.
Хващам си влака след малко и към София.
Ако събота сутрин се събудите към 9-10 и още с гориливи очи четете този блог, изпивайте си кафенцето и 11 часа идвайте тук.

Свобода, а не страх !