сряда, октомври 29, 2008

За Apple, Steve Jobs и Open Source-а


Напоследък чета доста за историята на Apple, Mac и т.н. и се оказва, че Аpple, Steve Jobs и Open Source са доста силно свързани понятия. Не вярвате? Ей сега ще ви разкажа. :)
Всичко започва през 1985г., когато Steve Jobs e изгонен / напуска Apple. Сещате се, че да те изгонят от компанията, която си създал не е едно от най-приятните неща, които могат да ти се случат. Стив Джобс обаче успява да направи нещо, за което не само аз, но и много други хора му се възхищават. За няколко седмици събира хора (част от които бивши служители в Apple) и създава NeXT. На 12 октомври 1988г пускат първият NeXT компютър с операционната система nextstep 0.8. Именно с nextstep започва „връзката“ между Jobs и софтуера с отворен код.
Ядрото на nextstep e базирано на Mach 2.5 и части от BSD 4.3 (process model, network stack, virtual file system). Mach e ядро разработено от Carnegie Mellon Univercity в Питсбърг с идеята да замести BSD ядрото в unix-like операционните системи. Интересното е, че управлението на виртуална памет, използвано в Mach 3, е възприето от BSD разработчиците и дори в момента се използва в FreeBSD.
Но да се върнем на NextStep. Операционната система се развива доста добре, през `92г. NextStep 2.0 вече поддържа цветни монитори, cd-rom, spell check и още какво ли не. През `94-та NeXT сключват споразумение със Sun и стандартизират OpenStep. Започват различни имплементации на *STEP операционната система, между които е и GNU-Step, която съществува и до днес. Мисля, че няма нужда да споменавам, че отново става въпрос за проект с отворен код.
Аpple се мъчат да се борят с Windows 95, но неуспешно. По ирония на съдбата, те купуват NeXT за да могат да продължат борбата с Microsoft и Steve Jobs се завръща начело на Apple с обещанието, че до `99-та ще пуснат Mac OS X. Започва работа по Rhapsody, която е всъщност наследник на NextStep и съответно онаследява XNU ядрото с отворен код. По график `99-та излиза Mac OS X 1.0 за сървъри, а заедно с него излиза и Darwin ядрото с отворен код. Това ядро и до момента излиза с отворен код успоредно с всяка версия на Mac OS X, като в момента Darwin 9.5 e съответствие на посления Mac 10.5.5.
Mac OS X e на база Mach 3 ядрото и FreeBSD 5 и е POSIX съвместима ОС. Съдържа в default-ната си инсталация много приложениея с отвоен код като vim, nano, emacs, bash, gcc, make, autoconf, apache, myslq, php и т.н., които сме свикнали да виждаме в съвремените UNIX деривати като Linux и BSD. Дори основните браузър на Apple e базиран на WebKit(KHTML), който също е с отворен код. Освeн това Apple се „грижат “ стабилно за samba. Абе .. готини са.

.
*Не гарантирам за истинността на на тази статия. Фактите в нея са събрани от Wikipedia и различни други източници в интернет, които са прекалено много за да ги запомня или изброя всичките.