понеделник, ноември 03, 2008

Windows Vista downgrade


Ето каква е ситуацията:
Моя приятелка си купува лаптоп Toshiba Satelite с OEM инсталирана Vista. След това някой спец и слага нелегално XP без да го "нагласи". И така при един update на нея и излиза невинното съобщение, че може би е "жертва" на софтуерно пиратство. Както вероятно се сещате става въпрос за Windows Genuine Advantage. Ако знаеше как да си manage-ва ъпдейтите.
Тя е от хората, които не ги интересува какъв е компютъра, какъв е Windows-а и т.н и иска просто да си свърши работата. Лошо няма, никой не е длъжен да разбира от тия неща, нито пък да е запознат с 1000-та версии на Windows и лицензите им. Не е свикнала с Vista и не иска да я ползва, не е единствената.
Дилемата:
На мен най-лесното нещо ми е да и "излекувам" Windows-а, но защо да го правя? Тя си има легален Windows, защо да й го правя нелегален. Тук е момента да спомена, че тя живее в една правова държава, където има реален шанс да си има проблеми заради нелегалния Windows XP.
Проблема:
След няколко неуспешни опита да й обясня какво е downgrade, решавам да поема нещата в свои ръце. Взимам данните на лаптопа и се свързвам с Microsoft България. Оказва се, че за да направиш downgrade трябва да имате Vista Business или Ultimate, а както и се очакваше тя има Home Premium (или нещо от тоя сорт беше, то аз не мога да им запомня всичките верисии, какво остава за нея).
Развръзката:
За пореден път "лошото" печели. Пред нея има два варианта - да си купи XP или аз да и "купя" ХP. Сещате се, че втория е доста по-вероятен.
Все пак е тъпо, да си си купил Windows и да се налага да кракваш.