четвъртък, март 19, 2009

Местим се от web към desktop или ?


Съвсем скоро писах как аз използвам web приложения през desktop клиенти. Дали мигриране се получава защото десктоп програмите са по-удобни и по-бързи или защото уеб интерфейсите все още не са достатъчно развити, може много да се спори. Все пак някои компании работят усилено за да променят нещата, но за това друг път.

Ако погледнем малко по-назад във времето, то виждаме, че в началото процеса е бил почти в обратна посока - местене на дескоп приложенията в уеб. Добър пример за това са пощите. От по-възрастни компютърджии съм чувал, че преди единствения начин да си провериш пощата е бил чрез mail клиент, който да я изтегли от съответния сървър. Постепенно идват уеб интерфейси, които вършат същата работа и нещата се променят, тъй като вече няма нужда от отделни програми за това и съответно няма никакви настройки, които да затруднят нещата. Стига се до момент, когато вече дори офис пакета може да ти е online, та дори и можеш да играеш 3d first person shooter през браузъра си (quake live).

Ако погледнем още по-назад, времето за PDP-тата, то тогава е било немислимо компютрите да си обменят информация. Представете си как купувате нова машина и не можете да прехвърлите данните по никакъв начин освен да ги набиете на ръка или да напишете конвертор, който да ги преобразува. Както виждате и в това отношение нещата вече са много променени.
Ако следваме този ред на мисли, то изниква идеята, че интернет освен перфектната среда за пренос на данни е и перфектната среда за унифициране на приложенията. Какво имам в предвид? Примерно имате RSS четец. В момента може да избирате между някой desktop клиент (аз ползвам liferea) или да изберете някой уеб такъв (аз ползвам и google reader). Нормално един такъв клиент проверява да кажем 100 rss feed-а и ви показва обновленията. Това естествено отнема време. Какво ще стане ако вържем liferea с google reader и гугълския четец проверява всичко и само праща смляната информация на liferea. btw, такъв проект вече има, който започна на google summer of code 2008 и вече има прилични резултати. И така, какво като песним малко време за сметка на сървърите на "Гошко"? Ами имаме централизирано обработване на информацията и много клиенти, които можем да вържем към него като това примерно. Това е версия на четеца за свъсем обикновени java базирани телефони, която също работи с google reader. Тоест в един момент се получава така, че можеш да си прочетеш новините през уеб, през десктоп четеца си или през мобилния телефон. При това те всичките клиенти знаят кои новини съм прочел и кои не. Все пак важна е информацията, а не софтуера (поне за обикновените хора, а не за нас geek-овете :).
Просто трябва да накараш съответната джаджа да се свърже с интернет и от там нататък ти трябва софтуер, който да работи с вече изградените приложения.

Всички тия мисли ми дойдоха днес, когато си свързах телефона към интернет и успях да си проверя пощата, да видя в google maps къде се намирам и да прочета някоя друга новина. Винаги съм мислел, че тези екстри са за ония готините хора с PDA-четата и скъпите телефони. Е, оказа се, че вече нещата не стоят точно така. Честно казано съм доста въодушевен около цялото това нещо и не съм спрял да човъркам различен софтуер вече цял ден.
Само погледнете страницата на gooogle mobile, направо съм учуден колко много софтуер може да се изтегли от там.
Представете си как отивате на Перперикон (примерно) и направи клипче за спомен, след това го качвате в youtube, блогнете за интересното преживяване, като естествено вкарвате клипчето във поста, след това да влизате в пощата си и да пращате линкове на приятели и познати или просто да го публикувате в twitter акаунта си. Ваша воля. И всичко това с обикновен телефон за около 100-тина лева. На мен идеята ми харесва. :)
Хората все по-усилено вървят в посока включване на мобилните устройства в голямата световна лудница - www.
Гледах / слушах / четох (не помня кое точно) преди време едно интервю със създателя на O`Reilly, който е фен на twitter и блогва усилено. Та той твърдеше, че едно от нещата, които са довели до голямата популярност на микроблогинг услугата е именно това, че много добре интегрираха мобилните телефони. За тези, които не са го ползвали - можеше да пратиш sms, който да се публикува на личния ви профил в twitter.

Ще поживеем, ще видим. За сега само си нахвърлям някои мои наблюдения върху нещата, пък да видим какмо ще стане. Иска ми се след някоя друга петилетка да прегледам тези неща и да си кажа - за това бях прав, за това - не, и ще ми е приятно да прочета какво е било времето :)

П.П. Сещам се някаква снимка, която гледах наскоро. Историята се развива през 60-те, на столове стоят няколко човека в костюми, а пред тях е човек от в космонавтски костюм.
- И ти, човеко от бъдещето, казваш, че хората ще си снимат закуската, ще я публикуват в нещо наречено интернет и другите ще я коментират.
- Да.
- Не знам, хората от бъдещето ми изглеждат доста тъпи !
:lol: