вторник, май 05, 2009

За Windows 7 и развитието на Microsoft през погледа на Linux потребител


Всички знаете, че съм заклет Linux фен и това много трудно може да се промени, но все пак не живея в пещера, виждам какво се случва и любопитството в мен напира да пробвам новия Windows 7.

Не знам дали това което се случва с компанията в момента е в следствие ръководството на Стив Балмър или Бил Гейст е оставил солидно "наследство", но в последно време виждам някои доста интересни промени в Microsoft.
Първо и най-странното за мен е, че Microsoft започват да се опитват да пишат качествен и функционален софтуер. Но за това ще напиша в отделен пост, Windows 7 идва с някои подобрения, които успяха да впечатлят дори nerd като мен :)


Трябва да се обърне внимание, че времето между излизането на Windows XP и Vista беше 7 години и въпреки че XP беше/e една много добра ОС, за тези години много неща се промениха. Това е старшно много време.
Преди време в блога си Mark Shutleworth (създателя на Canonical) писа за release cycle-а на една Linux дистрибуция и софтуер като цяло, тоест през колко време е оптималния вариант за нова версия. За Ubuntu това са 6 месеца. Дали са много или малко, не знам, но при всички положения е по-добре от 7 години. Общо взето според него съществуват 2 варианта, които можем да идентифицираме с двата най-големи desktop evironment проекта за Linux - GNOME и KDE.

GNOME разчитат на чести нови версии с малки подобрения, което дава увереност на потребителите, че проекта върви сигурно в дадена посока и липсва тоталния шок при сблъсък с новата версия, но пък се оказва проблем, че по-голяма част от потребителите не виждат съществена разлика между различните релийзи.

На другата крайност е KDE, който с всяка своя нова версия прави огромни скокове. Все пак при прехода от версия 3 до версия 4 беше пренаписана почти цялата среда. Такъв тип обновяване ентусиазира опитните потребители, но отблъсква редовия user, на когото му се налага да свикне с новата система. Освен това се губи много от стабилността на софтуера, KDE 3 стана наистина добра графична среда едва към версия 3.5, а кога това ще се случи с KDE 4 никой не знае.

Донякъде смятам, че именно този проблем се получи и с Vista. Дългия цикъл на обновяване даде достатъчно време на разработчиците да напишат каквато си искат функционалност, но резултата беше бъгъва работна среда, отблъскваща обикновения компютърен кибик.
Подозирам, че това се опитват да избегнат от Microsoft с честото пускане на нови версии, release candidates и т.н. при Windows 7.


Оставяйки потребителите да използват операционната система, колкото си рано искат, получаваш милиони бета тестери, на които не плащаш нито стотинка. Нови проблеми изникват постоянно и екипа разработчици има време да отстрани по сериозните от тях докато дойде време за официалното излизане на Windows 7.
Освен това имаш възможност с всеки следващ build, да вдигнеш пушилка по online медиите и да поддържаш вниманието насочено именно към този продукт.
Никак не лоша идея трябва да призная. Винаги (тайно) съм подозирал, че в MS работят умни деца :)

Нека все пак не забравяме името на компанията. Microsoft не дават нищо без пари. След като изпълните ролята си на beta tester и излезе официална версия, ако не обновите системата си на 1-ви март 2010г. компютъра ви ще започне да ви го напомня по много неприятен начин - като се изключва през 2 часа. Ако сте достатъчно упорити и издържите 3 месеца на това мъчение на 1-ви юни 2010 той окончателно ще спре да работи.
Microsoft-ска работа. :)

Интересно ми е как ще се развият нещата. Ще поживеем, ще видим. :)

PS. Няма лошо да си поиграете с Windows за няколко дена. Истината си остава в пигвина и демона - истинските приятели на geek-а :)

11 коментара:

Кирил Владимиров каза...

Знаеш ли, не бях поглеждал от този ъгъл и виждам адски много смисъл в теорията ти. Все пак не вярвам, че докато Linux ядрото и околния нему софтуер се поддържа, аз ще мина обратно към продукти на MS.

П.П: Технически... KDE4 не беше почти, а изцяло пренаписана от 2006-а до сега :P

А за GNOME...той стана като XP за windows. Функционира, ама концепцията му е яко остаряла вече и не знам кога ще се стигне до сериозен ъпдейт. Най-вероятно версия 3.0 ще е просто смяна в бройната система на версиите(щото и тя е морално остаряла, дори), а трябва много сериозна промяна в него.

Поздрави,
Кирил Владимиров

gotha каза...

[цитат]
Все пак не вярвам, че докато Linux ядрото и околния нему софтуер се поддържа, аз ще мина обратно към продукти на MS.
[/цитат]
Това няма да стане скоро, така че ти пожелавам дълго и щастливо ползване :)

Все пак не мога да се съглася с мнението ти за GNOME. Кое точно мислиш, че е остаряло и какви промени вагат да се направят според теб ?

CappY каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
soka каза...

Аз се съгласявам, че GNOME e морално остаряла, но е страхотна графична среда. Надявам се скоро да направят някой сериозен ъпдейт. :) Също се надявам повече потребители да минат на линукс и да поткрепят проектите им. Много е гадно когато открия някой готин проект и да разбера,че е изоставен като libvisual , XMMS (не че го ползвам) и други. Относно за Windows....едва ли ще мина на Windows каквото и да излезе, освен ако не стане Unix базирана. xD Имам Windows и го ползвам единствено за игри и някой друг софтуер ,защото неща през виното да го пускам. :)

Alex Stanev каза...

Всъщност, Gnome(подобно на KDE с KDE4) също планират сериозен revamp на работната среда. Като започнем от премахването на стари и натоварени с времето библиотеки и стигнем до промяната на потребителския интерфейс.
Това със сигурност ще донесе известна нестабилност в системата, но както всяко друго нещо, пробойните ще се запушат поетапно.
Повече инфо тук: http://live.gnome.org/ThreePointZero/Plan

Павел Пенев каза...

"Винаги (тайно) съм подозирал, че в MS работят умни деца :)"

хм, въпреки че той не работи по уйндолс, в майкрософт работи Саймън Пейтън Джоунс. Почти съм сигурен че ако си един от създателите на хаскел и един от главните разработчици на HGC, това те квалифицира като гении, без значение че работиш за майкрософт. http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Peyton_Jones

А и да не забравяме че майкрософт не са 1 компания. Да речем езиковия отдел на майкрософт има доста положителна слава, тъй като не работя с .net и не владея нито един .net език( освен ironpython), не знам дали славата е оправдана, но съм склонен да го вярвам.

gotha каза...

@Alex Stanev
За GNOME продължавам да си мисля, че дори да се плануват много нововъведения те ще бъдат вкарани в stable версия много по-плавно от начина по-който го правят KDE. Иначе за мен 4-тата серия на KDE продължава да си е разочарование. Едно време бях голям фен на тази графична среда, но от около година съм само с GNOME и ми допада доста.

@Павел Пенев
Именно това ми беше идеята.

Аз пак питам, не съм бутал от много време KDE, има ли някаква реална функционално предимство или мнението ви, че GNOME е остаряла графична среда е на база външен вид и шаренийки ?

Павел Пенев каза...

Споровете Gnome vs KDE са доста глупава идея. Ако питате мен, xmonad е по добрия избор :D (въпреки че има емотиконка на края на това изречение, съм полусериозен, самия аз бих се чувствал напълно комфортно с подобнен минималистичен уйндол мениджър).

След като мога да живея без GUI-sweetness, защо избирам KDE пред gnome? 3 причини:

1. Програмите, Konqueror е велика програма! Ktorrent, Okular и стария Amarok също(новия е поносим, понякога).

2. По лесно е да си настроиш клавишните комбинации. Ползвам Dvorak, пиша с 10 пръста и мразя мишката, за това ми е важно.

3. Естетика. Шаренията не е лошо нещо. А и множеството дребни неща, които само вманиачените потребители забелязват са добре обмислени, например когато натиснете x-чето за изчистване на текст, как изчезва плавно, а не внезапно. Всякакви такива неща, макар и безполезни, на някой хора им пука. Мога да живея и без тях, но е по добре да ги има.

А що се отнася до gnome, да са живи и здрави хората които го харесват, обаче наистина предпочитам xmonad :D

Кирил Владимиров каза...

@gotha, В 4.2.3 не мога да се сетя за нещо недомислено и неразботещо. Единствено май плазмоидите, които трябва с Log out да ги запазиш, че да си запомнят местоположението(но това при първо нареждане), ако не са го фикснали вече и него.

Предимствата на KDE4(освен упоменатите от Павел):
0. Dolphin - Най-великият File Manager. Уникално функционален, има си интегрирана конзола, нормално нареждане на панели, дори браузва архивите като папки...уникален
1. Lancelot - страхотно "Start"-подобно меню.
2. Kopete - доста нововъведения, бие по всички нормативи Gajim, Pidgin и т.н.
3. Край на скапаната идея с Desktop-а. Ако искаш да ти се листват иконките от /home/user/Desktop си има плазмоид, който ги слага в рамка, не да ти се пилеят из цялото пространство. То може да се използва за по-полезни неща(като плазмоиди, с всевъзможни приспособления). Ако не се лъжа може да го накараш да мине в Desktop mode, ама се помъчи две седмици с тази идея и няма да искаш връщане назад(от личен опит....и аз я плюх в началото)
4. Plasma. Гъвкаво и удобно...отделя панелите и плазмоидите от QT приложенията, най-просто казано. Не да избереш една тема и тя да ти размаже и панели и всичко.
5. Kate - Няма по-добър текстови редактор за програмиране.
6. Kmail - Thunderbirth е на практика зарязан...а това може повече :P
7. Gwenview - уникална функционалност. Отдавна не иде реч просто за нещо, с което да си гледаш снимките. Интегриран ЛЕК браузър за снимки, можеш ги режеш, преоразмеряваш, обръщаш, slideshow-та...бе..не виждам какво повече може да се иска от него, а е страшно лек, дори на моята машина
8. Device Notifier - Слагаш си това чудо в панела и при всяко вкарване на диск, флашка, плейър, телефон etc. ти се подава и ти казва какво е с въпрос какво да прави с него, ненатрапчиво долу и ънмаутва. Не да си търсиш устройствата по разпиления десктоп ;)
9. QT 4.5 - Лек, удобен, функционален. Бие по всички графи gtk+, който си плаче за пренаписване и сериозно преосмисляне на идеята му. И вече е под свободен лиценз :P
10. Нормлане контролен панел(systemsettings), за разлика от разпилените тулчета на гном :)
11. Въобще, идва ти една завършена графична среда. Не да си събираш нещата едно по едно и да ти отнема дни да го вкараш в ред. Има страшно дребни функционалности, за които не си сещал, но страшно много се привиква към тях. Да не говорим за уникалния композит, ама ти каза да караме без шарении, та за туй не е в отделна точка :D

gotha каза...

Ок. Просто някои неща не стоят така за мен.
Ползвам каквото ми е удобно и нямам нищо против и вие да правите същото. Единствено не съм съгласен, че GNOME е изостанала графична среда.

Освен това идеята въобще не беше да подклаждам войни, просто споменах двете среди като пример за различните начини на разработка.

Някой ден ще я разнищим тая работа с GNOME и KDE :P

Павел Пенев каза...

"5. Kate - Няма по-добър текстови редактор за програмиране."

Освен Vim разбира се :D (добре де, и emacs). Но това вече е поредната огнена война която трябва да избегнем, още повече че темата май е за windows 7? :D Само в интернетът е възможно да обсъждаме нова версия на уйндолс и някакси да стигнем до текстови редактори за програмиране.