неделя, юни 14, 2009

Web browser-ски истории

Преди да започна на философствам, да си излея мъката.
Оставям си лаптопа пуснат и излизам като само заключвам екрана за да не пипат любопитни хорица. Прибирам се на следващия ден. Пиша си паролата, влизам.
Всичко сече зверски. Системата е тотално неизползваема. 100% cpu usage. top показва, че най-времезаемащия процес е firefox с 2%. Имам 1gb RAM, заети около 400MB, swap 960MB от 1GB.
Swapoff твърди, че не може да освободи партишъна. Чудя се дълго време какво става.
Оказва се, че след убиване на Firefox (който по принцип не се спира) се освобождават 150MB RAM и 700MB swap! wtf !!!
Нямам идея какво прави тоя браузър и какви мамка му ги пише в тоя swap.

Колкото повече се увеличава числото след името Firefox, браузъра става все по-функционален, но и все по-тежък. За сравнение един тъп уеб четец като Opera направо кърти по отношение използване на памет и скорост. А уж нямат тази огромна потребителска база, нямат същия брой разработчици и т.н., а все пак се справят прекрасно, колкото и да не искам да го призная.
Firefox сякаш продължава да трупа потребителска база, осланяйки се само на стара слава. А борбата при браузърите става все по-ожесточена след като google се настаниха на масата с намерение да вземат голямо парче от тортата. Първите бета версии на google chrome за linux и mac вече са факт, а фурора, който предизвика излизането на версията за windows просто не се нуждае от коментар.
Microsoft май последни осъзнаха, че пазара на уеб браузърите не им принадлежи по право и набързо се втурнаха да вадят нови версии на своя печално известен Internet Explorer.
Opera без да вдига много шум вади версия след версия, всяка следваща стъпка е точно на мястото си и се радва на почти фанатични потребители.
Май само Apple от самото начало имаха ясна визия какво ще правят с техния Safari, но пък и тях никой не ги притиска - нямат конкуренция на Mac платформата и никога не са имали амбициите да направят нещо сериозно в света на така презираните PC-та.
Единствения останал жокер в ръкава на Firefox е неговота функционалност, но ако не се направи нещо по въпроса с бъговете и бавната работа, просто няма как да продължат нещата нагоре.

Наскоро се замислих много за нещата около браузърите покрай един нов проект наречен uzbl. Момчетата, които го разработват твърдят, че никой от съвременните браузъри не следва unix философията, че всяка програма трябва да прави само по едно нещо и то да го прави добре. Те казват, че не им трябва сложен потребителски интерфейс, искат удобство и най-важното - казват, че всичко - от табове, през bookmarks, до ad-blocker трябва да става извън браузъра в отделни скриптове.
Пробвах го, отзад стои webkit, използва режими на работа както VI, скритповете за bookmark и download са на тъп bash и е най-бързия браузър, който някога съм ползвал просто защото няма какво да го затормози.
Ясно е, че uzbl не е продукт за всеки, малко хора ще се хванат да разучат shortcut-ите и да настроят браузърчето така че наистина да им е удобно. Накратко тази програмка никога няма да добие голяма популярност, но отваря някои много интересни въпроси относно това как се прави качествен софтуер.

btw, Виктор (един приятел от Русе) му хареса идеята на uzbl и направи един негов си клонинг на qt, който си има дори и табове. Ако се реши да се доразвие проектчето, ще пуснем малко source пък да видим... :)

4 коментара:

ivanatora каза...

Firefox е така. След един-два дни не спиране, процеса е набрал такова количество памет... От екипа викат "No memory leaks! Check your configuration" :)
А swapoff мисля че не можеш да направиш на активен суап дял. Я си представи че имаш процеси, които текущо ползват дяла за виртуална памет, какво ще стане ако го изключиш?

Кирил Владимиров каза...

А има ли шанс да пропуснем момента, в който Виктор решава да развие проектчето и все пак да метнеш сорса или дори комплиран пакет ме устройва :)

gotha каза...

@ivanatora swapoff съм правил на активен swap дял доста пъти без никакви проблеми. Просто мести всичко в RAM-а. Ако не му стига RAM-а, чисти от там и тогава мести.
бтв, в момента експериментално съм без swap дял, не виждам някаква съществена разлика.
А иначе това "No memory leaks" го повтарят от доста време ама ...

@NetCutter - като измисля къде ще го кача.

gotha каза...

Всъщност, я направо влачете от тука: http://212.25.37.124/brws.tar.bz2