неделя, ноември 01, 2009

Радикален

Има два вида радикалисти - едните, които са умрели заради идеята за която са се борили и другите, които са доживели старини за да се отрекат от нея или от методите си.
Първите са ясни, те са останали в историята или като герои или като терористи.
По интересни са втория вид.

Един отявлен пример е Чарлз Дарвин. Някой да не е чувал за него ? Бягайте обратно в училище ако не сте.
Човека създал теорията за еволюцията, изказал абсурдната идея, че човека е произлязъл от маймуната и преобърнал представите на човечеството за заобикалящия ги свят. Възхваляван от мнозина и анатемосан от църквата. Бунтар или просто учен. В края на живота си, "пред портите на ада", той се отказва от всичките си трудове и се обръща към бога. Колко от вас са чували за него като за вярващ ?

Чували ли сте за Earth Liberation Front (буквален превод - фронт за освобождение на земята)?
И да не сте, лесно ще си представите картинката - спокойно мога да я нарека организацията дала на света еко тероризма (както го наричат повечето хора) или просто радикални природозащитници. Един от "елфите" (ELF - elves) Daniel McGowan e арестуван и осъден на 7 години затвор. Наскоро четох интервю с него, в което се отрича от всички противообществени методи, които е използвал борейки се за каузата си и убеждава всички негови последователи да не прибягват до подобни действия.

Късно, вече е пуснат духа от бутилката.

Да уточним някои неща. За да си радикален трябва да си позволиш сам на себе си да си глупав. Да не се интересуваш как се е стигнало до сегашната ситуация, а чисто и просто да си кажеш, че не си доволен от отговорите, които получаваш и да тръгнеш да търсиш собствена истина.
Колкото повече се вглъбяваш в търсене на отговори защо системата работи така или защо в момента е такава, толкова повече я разбираш и примирявайки се започваш да ставаш част от нея.
А всъщност въпроса, който трябва да задаваш не е "Защо системата е такава ?", а "Защо системата не е такава както искам?".
И ако трябва леко да перефразирам - единствено хората позволили си глупостта да зададат този въпрос и позволили си глупостта да си повярват, че могат да променят нещо, са хората, които наистина са успели да го направят!

Странното е, че май само младите си позволяват тази групост. Сякаш с годините хората улягат и се връщат в рамките на общоприетото, но все пак много от улегналите старци са останали в историята с младежките си лудории.

Не е важно какво е станало с Дарвин преди смъртта му, важно е, че никъде по света учениците няма да учат, че сме потомци на Адам и Ева. Не е важно, че McGowan се отрича от методите си, важно е че вече всички са чували изрази като "природозащитници", "права на животните", "еко активизъм" и т.н. и т.н.

Наскоро четох в един блог (май беше по повод закриването му), че не всичи мисли си заслужават да бъдат споделени. И съм напълно съгласен, но ...
Според мен не е важно да търсиш обективната истина, важно е да търсиш отговора на конкретния въпрос, в конкретното време, зададен от конкретния човек.
Важно е да търсиш необмисления и глупашки импулс, който може да донесе промяна.
Дори в момента се опитвам да пиша този пост набързо и да го публикувам веднага, защото осъзнавам, че всяка дума, която съм написал след дни, а може би часове, ще ми се струва абсурно глупава.

Ако днес някои мои идеи ми звучат логични, никой не знае дали утре няма да се обърна към бог и да се отрека от всичко.
За това се опитвам да хвана "радикалния" импулс, защото за мен това може да не е истина утре, но не значи, че е лъжа днес.