четвъртък, февруари 12, 2009

Geex videoz (споделяне на bookmarks)

Ако трябва да перефразирам "моят браузър е моята крепост", а моите bookmarks моят свят. След днешната реорганизация на bookmark-овете изникваха някои интересни видеоклипове, които може да ви се сторят интересни.

http://retv.kaloyan.info/tag/mikrofon-i-mishka/

Съдържанието на първия линк е благодарение на re:tv (eдна наистина готина телевизия) и Mrasnika. Става въпрос за предаването "Микрофон и мишка", за което вече съм писал. Общо взето много компютърни новини, коментари, история, железария и всичко, което се сетите. Интересно е, че по-голяма част от предаването преминава в чат по skype със зрители, които коментират темите, задават въпроси и като цяло изграждат в реално време сценария на предаването. Предаването става все по-добро с всяко изминало издание.
Можете да го гледате online всяка събота от 12 (или може би беше 1) по re:tv, но за хората, които като мен имат проблеми с "ранното ставане" в събота, съществува този архив.

http://fosdem.org/2009/media/video
От тук можете да си изтеглите във видео формат повечето лекции от FOSDEM (една от най-големите, ако не и най-голямата конференция за свободен софтуер в Европа). Можете да разберете директно от хората, които се занимават с това какво става с XEN, Xul runner, Mozilla, cackePHP и т.н.
Една от най-интересните лекции за 2008-ма, според мен, е тази на Rober Watson (FreeBSD kernel developer), който обяснява как се поддържа един голям open source проект. Забавно беше как той обяснява, че е просто разработчик на ядрото и е чувал, че извън него има други програми, които го ползват, но не е сигурен в това :)

http://fmi.rails-bg.net/lectures
Програмиране с ruby on rails e курс, който се проведе наскоро във ФМИ, но за съжаление разбрах прекалено късно за него. Има видео клипове към всяка лекция с изключение на първата (технически проблеми). От това, което гледах е било доста интересно. Примерно можете да разберете какво е общото между Pearl Jam и Ruby.
За момента и Ruby on Rails и *BSD остават в категорията "като порасна голям", но определено имам голямо желание да ги пробвам... някога :)

http://ocw.mit.edu/OcwWeb/web/courses/av/index.htm#Mathematics
МIT, ех MIT... Едно от нещата, които не знаете за мен е, че ми се обадиха наскоро от "института" да ме поканят да уча там, но им казах "С удоволствие, но не мога да оставя ФМИ". Всъщност, както вероятно се сещате, това не е истина и мога само да си мечтая, но ...
Това са лекции, презентации и видеота, в които професорите от MIT ще се опитат да ви набият в главата някои неща за историята, литературата, биологията и изобщо каквото се сетите. На мен лично вниманието ми привлякоха лекциите по математика, аеронавтика и астронавтика, механика, физика (като цяло по-nerd-ските неща), но има и други, наистина много и разнообразни неща.
За мен MIT и Бъркли си остават едни магически места, на които едва ли някога ще стъпя, но мога да продължавам да си мечтая. :)

Надявам се, че сте си харесали нещичко за гледане :)