сряда, март 03, 2010

Видео каналите и как по български се вписваме в тях

Сещате ли се за Youtube, нали?

Та... Общо взето идеята му беше хората да качват разни клипчета, които са правили и други да ги гледат, да им се смеят и да коментират. Естествено при положение, че имаш платформа, на която можеш да качваш каквото си искаш, потребителите започнаха да качват каквото им дойде на ум - от музикални клипове до сериали.
Проблема беше, че едни хора се размрънкаха за лицензи и google се наложи да махнат доста неща. Това до известна степен върна потребителите към първонатачалната идея, а именно те самите да създават съдържание.

В България естествено нещата се развиха по малко по-различен начин.
Нашенския клонинг vbox7.com (който пък от своя страна си има свой клонинг, но това е друга тема) нямаше кой да го гони за авторски права, в следствие на което в момента можеш да намериш всичко, от пълна колекция епизоди на "Приятели" през снощното шоу на Слави Трифонов та чак до цели филми. Качеството е кофти, платформата е тъпа (спрямо youtube), но съдържанието, което искаш го има и това е най-важното.

Така vbox7 се оформи като сайт, който препредава чуждо съдържание, а Youtube въпреки че все още има доста музикални клипове и т.н. все повече се ориентира към съдържание създадено от потребителите.
В началото пред домашната уеб камерка заставаше някоя девойка или някой младеж и говореха общи глупости от типа какво е станало днес в училище, а други пускаха видео-отговори.
Нещата малко се промениха и в момента е доста "модерно" да си направиш собствен канал и през определен период от време да пускаш клипчета, в които пееш, коментираш политиката или се смееш на другите, което някак пак се връзва с оригиналната идея, но ... не точно.
Както казва Mememolly :
As the sands of time flow to the hourglass this online community grew and developed into a small nation of friends, enemies, lovers and perverts.
Първото от този род, което по-серизоно се наби в главите на българските онлайн кибици бяха серията от "уроци по сръбски". Всъщност те станаха толкова популярни, че едни български сайт реши да плати на момчето малко кинти за говори глупости и на български.

Друг по-пресен пример е Ray Willian Johnson, който два пъти седмичо пуска клипове в неговия youtube канал =3. Защо "=3" ами много просто, човечеца пуска във всяко клипче, три други клипа, които са му направили впечатление и говори някакви простотии по техен адрес. Има си типично негови, сериозно запомнящи се реплики от типа "Whats up forum", "Leave your creative response below" и разбира се "Fake and gay" и като бонус от време на време си говори с един "трол" (сложно е за обяснение, вижте го).

Не мислете, че България би останала без своя идол. Ето го и него, направил си е група в Vbox7, нарича себе си Fred и се опитва да направи нещо като =3, само че го е кръстил "Дневните 3". Започва всяка серия с "Какво става хора" и завършва с "Оставете коментарите си отдолЕ". Интересно, че освен концепцията за предаването, младежа е взел и някои от репликите, звуковите ефекти и забележете дори трола е същия. При това никак не му допада ако някой отдолу му сложи коментар гласящ "Fake and gay" и въобще не осъзнава каква услуга му правя в момента :)

Прегледайте и преценете кое си заслужава и кое не.
Аз лично бих ви насърчил да правите клипчета с нещата, които ви интересуват и да ги пускате online, но ... моля ви, бъдете креативни, не копирайте. По-добре да си смотан и шоуто да не ти се получава, отколкото да си смотан, да копираш и шоуто пак да не ти се получава.


Като финал само ще кажа, че една от най-интересните за мен тенденции в момента е VideoSong. Накратно хора правят музика и в клипа към нея показват как свирят на конкретния инструмент в момента, в който се чува.
Бих ви препоръчал да чуете Jack Conte (наистина много талантлив човек) и PomplamooseMusic.