вторник, юли 31, 2007

Има още хора в тази държава

На един блог намерих статия дословно копирана от unak-loko.org, като за съжаления бяха "забравили" да копират името на автора и бяха "забравили" да споменат от къде са я взели. На сайта съм упоменал, че всичко е лицензирано под Creative Commons, като единствено условие е да се спомене източника. Пуснах коментар към статията където пиша, че не са споменали автора и сложих линк към оригиналната статия. Днес отварям блога и виждам следното.
Изтрили са всички коментари и са сложили линк.
Ми браво хора, така трябва да се действа.

Забавното е, че един посетител на блога беше пуснал коментар, в който пишеше, че автора има потенциал. Едва ли е подозирал, че статията е дело на журналист с 18 години опит. :)

събота, юли 28, 2007

Поща

Тази нощ се оказа още една ползотворна нощ в историята :) Пооправих и донаписах някои неща по сайта на борците, който между другото преди няколко дена обнових основно.
Та, по същество - обичам като пращам писмо на някоя по-важна личност, да го пращам на кирилица и малко по-надолу същия текст на шльокавица за да съм сигурен, че въпросния човек ще го прочете при всякакви условия. В АБВ има нещо подобно, но е реализирано по доста кофти начин. В Gmail няма абсолютно нищо подобно. За да се направи, на опитен програмист едва ли ще са му нужни повече от 5 минути, за това реших да им пиша и може би ще решат да добавят тази функция. 15 минути се опитвах да се докопам до някаква форма, където мога да пиша до съпорта или нещо подобно - не успях.
Та в крайна сметка почетох малко и си написах една формичка, която праща писма, превежда ги изобщо прави всичко, което би трябвало да прави всяка нормална поща. :)
Отне ми един час като 30 минути оправях encoding-a :)
fun да става !

Обичам я

Обичам приятелката си! Охладена до 5 градуса и без пяна.

Както ми каза веднъж Николета: "Бирата доказва, че Бог съществува и обича хората".

сряда, юли 18, 2007

Блогърите в БНТ

Мислех, че Мишел е по-възрастен :)
Ето две клипчета, където може да видите Йовко Ламбев, Мишел и Симеон Патеев (Наблюдател) като гости на сутрешния блок на БНТ.
част 1
част 2


Интересно ми е дали тоя чичка (първия в ляво) наистина минава физическите тестове в полицията :D
още

понеделник, юли 16, 2007

Една интересна гледна точка

Богомил предлага една доста интересна гледна точка по въпроса за Странджа, за която аз лично не бих се сетил. Мисля, че коментара му по темата е доста интересен и си заслужава да го прочетете - тук

Тук можете да видите други интересни реакций по темата.

Защо мразя PHP - част 1

Защо мряза PHP ? А защо не ?
Вярно е, че от скоро пиша на PHP, но това дори не го бях подозирал, че може да се случи. Пиша си аз кода на моята машина използвайки wamp и радвайки се на живота. Един нещастен ден обаче решавам да кача кода на сървърчето, където съм си платил хостинг. И какво се случва ? - Половината неща не работят!!! Защо ? Различни версий на php, mysql, apache и още каквото се сетите. Първо се пробвах да оправя нещата, но така като го гледам май ще се наложи да пренапиша всичко от начало. Добре че не е много.
Тоя път съм му хванал цаката - ще си пиша директно на сървъра и никкви изпълнения от типа на wamp, easyphp и т.н.

Защо част 1 ? - Ами още не съм сигурен, но предполагам, че ще има и част 2 и 3 и 4 и т.н. :)

неделя, юли 15, 2007

Понякога се учудвам на собствения си идиотизъм. Снощи стабилно препих (за пореден път) с узо и бира. Неочаквано лоша комбинация. Та за малко да си счупя крака. С известна помощ от страна на Стилиан направих един великолепен пирует и се сгромолясах.
Нищо. Сега десния ми крак е "леко" изкълчен и трудно ходя, но се справям. Днес за 15 минути успях да стигна до магазина за да си купя цигари.

Временно преустановявам употребата на алкохол. Така не е хубаво ...

събота, юли 14, 2007


Ето какво се случва в нашата мила родина:


…разследване на моя личен блог optimiced от страна на ГДБОП (Главна Дирекция за Борба с Организираната Престъпност), за което научих вчера сутринта…

* * *

Мога да замълча за случката.

Много по-лесно е.

Подписах “Протокол за предупреждение” вчера, който ме информира и предупреждава, че трябва да се въздържам на личния ми блог от цитиране на други източници на информация (и копиране на текст от тези източници - в случая се визира сайтът http://savestrandja.hit.bg, с настоящ адрес http://savestrandja.ludost.net), когато става въпрос за възможно нарушаване на закона, а именно, организиране на неразрешени граждански протести (както всички ние знаем, повечето от протестите за “Странджа” не са разрешени официално). Написах и обяснения, където посочих, че източникът на информация за новините за предстоящи протести е именно този сайт — http://savestrandja.hit.bg (http://savestrandja.ludost.net) — и че не познавам организаторите на протестите.


Всеки блогър - мафиот или анархист. Явно трябва да се внимава какво се пише. Какво ли им е на куките да четат по цял ден блогове? Искам да четат редовно моя, ще пусна серия уроци как се псува на php/mysql.
Работата с чичко полицайковците я описва много по-добре от мен Йовко Ламбев тук .
И за край няколко хубави цитата:

"...да разбереш, че “Свобода на словото” е нещо доста относително понятие в страната, където си роден и израснал, само защото си си позволил да бъдеш ясен, открит, да вземеш страна, и тази страна да не е на официалната власт..."

Знаете ли, има един много хубав, според мен филм - "V for Vendetta". В него има две много важни мисли:

- "People should not be afraid of their government; governments should be afraid of their people" - Което може би е перефразирана мисъл на Томас Джеферсън.

"When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty."
Thomas Jefferson

и втората

- "Често помним идеята, но не и автора й. Той е обречен. Могат да го хванат. Може да бъде убит и забравен,но 400 години по-късно идеята му все още би могла да промени света.Виждала съм силата на идеята.Виждала съм как хората убиват в името на идеите си.Виждала съм как хора умират, защитавайки идеите си.Идеята не може да бъде убита.Не може да бъде докосната или окована.Идеите не кървят и не изпитват болка.Идеите не обичат. ... Защо? Защото за разлика от човешката преходност думите са способни да възвръщат силата си. Думите носят значение и тези,
които ги слушат са способни да прозрат истината. Истината е, че има нещо нередно в тази страна. Нали? ... Честността, справедливостта и свободата са нещо повече от думи. Те са перспективи."

Та ... нека на следващия мирен протест, да сме повече. Просто повече хората.четвъртък, юли 05, 2007

Пловдив

Не отидох на WebTech. Събраха се прекалено много фактори, които ме караха да не го правя. За сметка на това ходих до Пловдив, за по напряко през Разград :) Трябваше да ходим да се записваме за кандидат-студентската кампания или както там го наричат. Срещнахме доста поизнервени хорица, примерно човека, който трябваше да информира студентите кое къде се прави, се държеше все едно някой го беше наказал да стои там. Whatever, оправихме документите, така че съм с единия крак в Пловдив. Заформиха се 3 прекрасни дена, през които съм спал средно по 3-4, максимум 5 часа. В комбинация с употреба на алкохол в промишлени количества не се получава много красива гледка.
Най-готиното беше че намерихме game club, където може да се пуши и продават бира. След няколко часа Quake 4 multiplayer и 4-5 бири едвам излязохме от там. Беше супер. Средата на август пак ще ходя за да видим първото класиране :)
Пловдив като цяло е готин град, но не мога да си представя, че ще живея там.

П.П. Когато Владо каже : "Айде да пием по бира", то знайте, че вечерта няма да завърши добре.