вторник, ноември 13, 2007

Колеги, не взимайте "подаръците" на Майкрософт

Всички знаят, че студентите имат право да си вземат безплатно и легално продукти на Microsoft от университетите си, но до сега не бях обръщал внимание на това, тъй като дори не се бях замислял да си взема Windows, Visual Studio или нещо подобно. Така докато един ден Станислав, съквартиранта ми, който е Линукс фен, ми каза:
"Че какво толкова и без това са безплатни!" и беше решил да си вземе "безплатно" копие.
Не, хора, не са безплатни, нищо не е безплатно. Не знам точно при какви условия университетите получават тези лиценци, но за тях се дават пари. Разберете го това. Някои биха казали, че тези лицензи така или иначе са купени и дали ще ги вземете или не е все едно и също. Не е така!!! Ако аз и вие не си вземем лиценз, то ще се види, че няма нужда от тях и поне може да се намали бройката на поръчваните лицензи. Нека Ники Василев купува каквото си знае, важното е, че вече дори и той осъзна, че Microsoft не са единствени и ако днес започваме да се замисляме дали това е правилния път, то утре може би ще започнем да мигрираме към свободен софтуер.

Ето какво казват те:

Спонсорирането на университетите е необходимо, за да не се окаже, че бъдещите специалисти се обучават с остаряла техника и софтуер

Не, раздаването на лицензи на учебните заведения е необходимо единствено за да се затвърди монопола на хорицата от Редмънд и да се промиват мозъци. Някой беше казал, че това е все едно да раздаваш цигари на малки деца, след като свикнат да пушат, ти спираш да им даваш безплатни и те искат или не, започват да си купуват. Замислете се, колко хора, въобще никога не са чували за алтернативи на Window$ и свързват ползването на компютър единствено с тази операционна система. При положение, че в училище те учат да работиш с MS Office и MS Visual Studio и ти знаеш да използваш само това, то рано или късно ти отиваш и си ги купуваш.

Кога софтуера се превърна в религия ? Той винаги е бил. Те ни наричат сектанти и комунисти, това само още веднъж доказва, колко малко разбират за какво става въпрос. Замислете се какво послание носи свободния софтуер и какво този на бате Били. Майкрософт не могат да ни научат на нищо положително. Те ни казват, че е съвсем нормално заедно с обновленията на операционната система да влиза и шпионски код (WGA справка), че кода трябва да се крие, че който използва свободен софтуер е пират и престъпник. На фона на това разни лумпени като Добри Божилов, обясняват как използването на свободен софтуер намалява способността на учениците да въвеждат кодове за активация. Това ли е морала, който искаме да градим, това ли по-доброто общество към което се стремим?
Направете своя избор според съвестта си, просто трябва да бъдете наясно с фактите !!!

Join us now and share the software, you`ll be free !!!