понеделник, януари 28, 2008

Сетун - отвъд границите на общоприетото


Сетун е една невероятна машина, разработена от руски учени в средата на 50-те години. Това, което прави този компютър невероятен е използването на троична бройна система и съответно троична логика, вместо двоична, което пък от своя страна води до много предимства.
Хората, които ме познават вероятно знаят, че имам страст към старите компютри, всичко от ABC, през PDP, Comodore, Apple I, Правец и така до средата на 90-те ми харесва особено много. Ако е старо, прашно и смърди на изгоряла пластмаса значи е супер. Вероятно това се дължи на факта, че се "родих" за компютърния свят през далечната 1995г. пред един стар Hyunday (според днешните стандарти не става дори за елка), използвайки DOS 3,3. Пред черен екран се родих, пред черен екран ще си умра.
Всички знаем, че компютрите използват бинарен код. Това го знаят дори и децата. "Компютрите използват 1 и 0". Да ама НЕ. Това въобще не е задължително. През 1958г. в Московския университет решават, че това не е много добра идея и доказват, че чрез използването на троична бройна система може да се спести място и компютрите да станат по-ефективни. Така се ражда Сетун(кръстен на река, която минава покрай университета). Той използва -1, 0 и +1. Произвеждат се 50 бройки, 30 от които се използвали в университет из Русия. Интересното е, че когато през 1965г. в университета сменят машината с бинарна, заместникът се справя също толкова добре, но цената му е 2,5 пъти повече. Цената кара руснаците да направят през 1970-та година Сетун-70, но така или иначе този проект не стига далеч заради трудната изработка на троичните компютри.
За Сетун е написан езика за програмиране ДССП (Диалоговая система структурированного программирования), за който важал принципа "една дума текст - една дума на машинен език". Трудно да си представя как се е програмирало на това, но определено е било много hardcore !
Все пак не можем да отречем, че идеята е прекрасна и в техническо отношение руснаците ме кефят много :)
Не се сдържах и написах кратка статиика в Уикипедия, ако намерите допълнителна информация допълнете я. Аз не знам руски, а информацията на английски е оскъдна.

1 коментара:

ivanatora каза...

Ами троични компютри, аналогови компютри - идеи бол :) Естествено руснаците имат и средства да ги реализират.
М/у другото доказано е че най-информационната бройна система не е с основа 2 или 3, а с числото... e (Неперовото число) :)
Оправи линка към Wikipedia.
Поздрави!