сряда, март 05, 2008

Урок за GIMP - Напред работнико !

Едни готини хорица искаха лого за 1-ви май - деня на труда. Много хора свързват този празник с комунизма и манифестациите, но след като аз прочетох историята не останах с впечатление, че трябва да е така.

Та, в крайна сметка реших да пусна тук какво съм създал и как.
Вместо сърп и чук ще нарисуваме зъбно колело, символ на прогреса и ще сложим един работник, който копае.
Да започнем със зъбното колело. Търсих дълго в нета за нещо подходящо, но не намерих така че ще се наложи да си го нарисуваме сами. Имало някакъв вариант с MS Word ама аз такива бози нямам на компютъра си - OpenOffice. :) Първо хващаме и с уреда за избиране на елипса правим кръг в центъра. Не забравяйте да натиснете shift за да се получи кръг. Оцветяваме го в бяло. След това Избиране / Увеличаване и увеличаваме селекцията с 20 пиксела. Оцветяваме разликата в черно. Бялото вече не ни трябва и може да го махнете.
Сега взимаме уреда за създаване на пътеки и с него си рисуваме едното зъбче, след това просто го въртим и наслагваме където е нужно.
Това е много бавна и гадна работа, но без нея нямаше да е интересно. След като наслагаме зъбците правим един бял outline(може би на български трябва да е очертание). Това става като отидете на панела със слоевете, десен бутон на съответния слой и избирате "Превръщане на прозрачността в селекция", след това давате десен бутон на изображението и "Очертаване на селекцията" предлагам да е с 1-2 пиксела.
Идва време да приложим перспектива, тук няма задължителни неща, направете го както ви харесва. Тук има един момент който ми хрумна преди малко. На всеки ръб сложете по един черен пиксел върху бялото очертание. Ще разберете защо.

Това е малко ламерски начин за постигане на определен ефект, но работи.
До тук добре, сега идва ред на поредния ламерски трик за да получим 3D изглед на нашето зъбно колело. Слой/Дублиране на слоя. След това отиваме в панела със слоеве и преместваме копирания слой най-отдолу. Връщаме се на изображението и преместваме копирания слой с по 1 пиксел. При моята перспектива това е 1 пиксел надолу и 1 пиксел наляво. Така, докато ви писне. Аз съм направил 20 такива слоя, но броя им не е задължителен. Предполагам, че има и по-лесен начин да стане това, но аз не можах да го измисля.

Трябва да се получи това. Черните пиксели ни трябваха за да докараме линийките, които обуславят ръбовете. Ако искате можете да "нацепите" зъбното колело на 2 части, тоест ако имате 20 слоя, то просто изтривате 9,10 и 11 за да се получи нещо такова:

Малко променяме цвета на зъбното колело, добре беше да го направим още в началото, но може и така да ви харесва повече. Та ... Давайте работника.
Картинката я изрових някъде от Google. Малко ще я бутнем и нея от Цветове / Изваждане на цветове/Средно/Изваждане на цветове. Сливаме всички слоеве на колелото и я поставяме като нов слой в изображението Сега трябва да имате 2 слоя. На слоя с работника ще му сложим 2 пиксела outline, след това от Избиране / Обръщане ще обърнем селекцията и ще я gausian blur-нем два пъти за да се получи едно изпъкване на фона на останалото.

Май ще трябва леко да "приплъзнем" работника под и над изображението. За това, както си седи отгоре селектираме слоя с колелото и с пътека правим селекция която трябва да е частта, която ще стои "под" работника.

Изрязваме селекцията и я поставяме пак, но този път като нов слой. От панела със слоевете я поставяме най-долу, работника е в средата, а долната част на зъбното колело ще бъде най-горе.
Това е. Ако искате да сложите фонов цвят, хващате най-долния слой и го "ливвате" с кофата.
Вероятно забелязвате, че има разлика между изображенията, едното го правих вчера, другото днес набързо за урока и за това е малко по-неизчистено и с грешки.
Този урок е публикуван под лиценза Creative Commons, тоест ползвайте каквото ви харесва, споделяйте с останалите и посочвайте автора. Един линк до урок би свършил перфектна работа.
Надявам се да съм бил полезен.

2 коментара:

ivanatora каза...

Добро уроче :)

gotha каза...

Мерси ! :)