сряда, юли 16, 2008

Новите модеми на БТК


След като се прибрах в Русе ми направи впечатление, че модемът на БТК забива много стабилно. Като казвам стабилно разбирайте 3 пъти за 600MB със скорост 600kb/s при положение, че са платили за 12 Mbps. Дори ми беше хрумнало да пиша програма, която да ping-ва и рестартира автоматично модема.
Минавайки през офиса на БТК за да питам за безжичните им рутери, споменах проблема. Служителката беше учудена, че още съм със старите модеми и ми предложиха да занеса стария и да ми дадат нов. Дадоха ми пакет "инсталирай сам", прибрах се вкъщи, свързах го и за сега всичко и е ок. Скоростта си е стабилно около 1MB/s и представете си дори не забива. :) Софтуера на новите модеми не е много по-различен от този на стария.
Когато питах девойката в БТК, защо никой не ни е уведомил, че трябва да си сменим модема при смяна на скоростта, тя ме погледна с празен поглед и сви рамене. Нещо в организацията на БТК яко куца.
Кофти частта: сложили са някаква тъпа филтрация по MAC адрес и сега ми иде да ги бия. Това е ултимативно тъпата филтрация. Искам просто да си преместя кабела на лаптопа и да си ползвам нет-а, но не! Някой мозък в БТК е решил, че това не трябва да е така и не мога да връзвам повече от една машина. Смяната на MAC адрес е тривиална, но все пак е тъпо да го правя при положение, че е искам просто да ползвам интернета, който съм си платил.
В момента ръчкам модема за да махна филтрацията, но засега неуспешно.

П.П. Безжични рутери нямат и не знаят кога ще имат. Доста трябва да се замислите преди да решите да си вземете рутер от тях. 2 лева и нещо на месец за рутер ZTE, над който нямате никакъв контрол. Не че ще е трудно да се разбие и неговата парола, но все пак не е културно така :)

1 коментара:

ivanatora каза...

Ама те нови модеми ли имали?
Леелее, аз се чудя защо забива по триста пъти на ден, а то каква била работата...