сряда, юли 16, 2008

Първи впечатления от Vista

Е, най-после и аз си сложих Windows Vista, че даже и с service pack 1. Може би се чудите защо чак сега ? Аз бях един от най-върлите противници на тази операционна система основно заради идеологически подбуди и дори твърдях, че никога няма да си я инсталирам, но любопитството надделя. Освен това винаги съм твърдял, че не можеш да "храниш" нещо ако не си го опитал. Именно за това нямам нищо против гейовете. :D (шегичка)
Поради някои технически причини (не ми работи cd-то) първо изтеглих Vista Ultimate и после с vLite я орязах до 1gb махайки неща като media center, ненужни локализации и т.н. Метнах я на една флашка и я инсталирах, стана за около 30-тина минути. Машината ми не е мечтата за Vista user-а - Celeron M 1,86GHz, 1GB Ram, Ati Xpress 200M 128mb shared.
Очаквах да се влачи стабилно, но за сега лаптопа се справя доста добре. Разпозна си всички устройства както си трЕбе, за разлика от по-малкия му брат(Win XP).
Малко шаренийка. Прилични ефекти. Aero интерфейса го бива. Контролния център ми е малко разбъркан и странен, но не е зле работата. Малко е дразнещо да те пита постоянно дали си сигурен, че искаш да направиш това или онова, в един момент започваш да се замисляш "Дали наистина съм сигурен ?", но и това не е болка за умиране.
Това е, идеята ми беше да кажа, че не е чак толкова страшно. Това пък от друга страна не променя производителя на тази операционна система нито пък моите възгледи за свободата на софтуера. След преинсталация на grub, отново имам Ubuntu на dual boot и всичко си е прекрасно.
Промяна: Може да си инсталирам Vista, но никога няма да си я купя ! :P

П.П. Както беше казал някакъв пич на MacWorld:
Вижте новото прекрасно лого на Виста! Но след като махнете шаренийките...
все още е Windows !
:D