вторник, септември 02, 2008

Том от MySpace бил хакер !


Съоснователят на една от най-големите социални мрежи в целия свят, човекът с най-много приятели в целия свят - 240 милиона души, великият и неповторим Том Андерсън бил див хакер на младини издаде TechCrunch. :)

Когато младият Том бил още ученик на 14 години бил разследван от ФБР след пробив в системата на Chase Manhattan Bank. Том не бил арестуван, защото бил по-маловажен, но полицайковците му взели всичкото компютърно оборудване и го подложили на изпитателен период. Той използвал ника Lord Flathead”.
Господин Андерсън използвал атака наречена “war dialing” , тоест проста програмка, която звъни на случайни номера докато не намери такъв, на който от другата страна отговаря компютър. По това време повечето компютри имали default-на парола или въобще нямали такава. Ех, славни времена :)
Според статия на New York Times от 1985 г. Lord Flathead  e лидер на black-hat хакерска организация. Той показал на около 40 свои приятели как могат да влязат в банката.  
Младежът отгатвал паролата за да премине първото ниво на защита и след това сменял още поне 2-3 пароли за да не може служителите на банката да получат достъп до системата. Освен това оставил съобщение, че ако не се предостави свободен достъп до системата, всички данни ще бъдат изтрити(браво на момчето :)!
Банката естествено оведомила ФБР, те проследили обажданията  и нахлули в домовете на младежите и конфискували 25 компютъра. ФБР очаквали закоравели хакери, а не група гимназисти.
Том хаквал доста преди случая с банката. Често влизал в mainframe машини за да се учи да програмира. По това време нямало безплатни C компилатори и той си набавял достъп до тях с непозволени средства. 
Доста добри умения за 14 годишен. 
Няма сведения Том да е правил банкови преводи или да е трил данни. Няма сведения за дела срещу който и да било от арестуваните младежи.
Една красива история как едно малко хакерче, което има проблеми с ФБР, 20 години по-късно създава нещо огромно като MySpace.
Том, издигна ми се в очите ! :)