сряда, ноември 18, 2009

Multi-touch Linux

За някои може вече да не е новина, но от ядро 2.6.30 насам, Linux си има прекрасна поддръжка на multi-touch.
Ще ме извинявате за чуждицата, но не мога да измисля смилен и кратък превод. Накратко
това е поддръжка за работа на touchpad-а ви с повече от 1 пръст (не ме мъчете с touchpad).

tip: за да си проверите версията на ядрото - "uname -a"


Най-хубавата част на тази новина е, че не ви трябва специален хардуер. Повечето touch-пади на Synaptics си го поддържат (разбира се и много други, но специално тази марка ме интересува мен).

tip: За да проверите дали вашата джаджа е способна на нещо такова "synclient -m 100"; В графата Z се изписва с колко пръста натискате touchpad-а си. Ако имате число по-голямо от 1 - честито, печелите играчка :)


Хората, които са гледали какво правят машинките и софтуера на Apple с тази технология може леко да се превъзбудят, но за сега ще тряба да ги помоля да седнат обратно по местата си и да въздъхнат дълбоко. За момента осезаемата разлика е в това, че :
- натискане с 2 пръста е еквивалент на десен клик
- натискане с 3 пръста е еквивалент на среден клик
Натискането с 1 пръст мисля, че е ясно.
Ощя няма няма софтуер, който да разпознава жестове и подобни чудесийки, така че да "ябълковия" ефект, но и за това има време. Все някога слънцето ще изгрее и на нашата улица.

Все пак. Намирам го за много удобно. Специално на моя touchpad бутоните са му доста твърди и винаги ми е било некомфортно да ги ползвам, разбира се с времето се свиква, но така е къде, къде по-приятно.
Единствено "почукването" с 3 пръста ми се струва малко неудобно, тъй като природата ме е надарила с доста дебели и очевидно тежки пръсти и когато се опитвам (примерно) да отворя линк в нов таб отстрани изглежда все едно съм люто сърдит на лаптопа си и му причинявам нещо лошо. Схванахте идеята. Все пак след няколко часа упражнения започва да се разсейва съмнението, че ще счупите нещо.

newbie corner:
Като за финал, много хора не знаят за какво се ползва средния клик. Всъщност, доста хора не знаят, че има среден клик. Та ... това нещо дето ви е между двата бутона на мишката се казва "скрол" и освен ще може да "скролвате страници" с него, може да се натиска. Не се бъзикам, наистина е бутон. :)
Ако нямате мишка, обикновено при touchpad-ите се емулира чрез натискане на двата бутона едновременно.
Та, със среден клик може да се отварят страници в нов таб на Firefox, съотвено да се затварят страници, да се paste-ва текст и всякакви други полезни неща.

2 коментара:

ivanatora каза...

Със среден клик се пейства само в Xorg :)
Веднъж седнах на един хакинтош и супер се изнервих - копиране с ALT+C, пействане с ALT+V... същите операции с мишката ги няма в тамошната Aqua. А според мен трябва да станат стандарт в целия свят :)

gotha каза...

Реално погледнато при hackintosh-а, просто приемаш, че CTRL-а ти го няма и вместо него ползваш ALT. От там нататък не намерих голяма разлика при shortcut-ите.

Абе ... Mac-овете много ме радват и при първа възможност ще си взема някаква такава машинка. :)