понеделник, февруари 14, 2011

За Nokia, Microsoft и пуйките

Миналата седмица Nokia съобщиха какви са бъдещите им планове за развитие на "умните"  телефони на компанията, а те явно са свързани с Microsoft.
Финландците, които отделиха години на Symbian, MeeGo, Maemo и прочее забежки най-после признаха, че са се провалили и единствения им шанс за завръщане в умовете и сърцата на потребителите им е зад океана.
Йовко е споделил своето мнение за остаряващия гигант сред мобилните телефони, но според мен това е само част от картинката. Истина е, че Nokia не са това, което бяха преди години, но все още правят изключително добър хардуер и въпреки че софтуерното обезпечение куца, все още държат огромен пазарен дял. Да не забравя да отбележа, че говорим за обикновени телефони със "зелено и червен копче", каквито (ние компютърджиите често забравяме)  все още ползват повечето хора.

С пускането на OVI компанията отбеляза значителен напредък, поне по мое мнение, валяха доклади за милионите продажби в OVI Store, но това са хора, които имат "тъпи" телефони и за пръв път имат сериозна възможност да инсталират разни допълнителни приложения. Едва ли някой би избрал някой от новите Nokia телефони защото, разбираш ли, имало OVI Maps. Всеки би си купил я Android, я iOS (iPhone) и Nokia се оказват блокирани в опитите си да направят нещо в тази насока.

От другата страна са Microsoft с техния Windows Phone 7 - наследника на Windows Mobile 6.5. WM 6.5 не е лоша операционна система, просто е прекалено стара и за днешните стандарти е просто ... дървена.  Windows Phone 7 за телефони е това, което Vista беше за PC - неизбежната голяма крачка напред поемайки големи рискове, но пък отчайващо необходим ход за да останат някакви потребители на платформата. И докато Vista и Windows 7 постигнаха своя успех, те нямаха сериозна конкуренция, да се мигрира към тях беше просто въпрос на време. Интересно е как биха се справили ако имаше desktop еквивалент на iOS и Android и се налагаше да се изпотят малко повече. За Windows Phone 7 нещата ще са доста по-трудни.

И така, стигаме до момента, в който имаме добър производител на хардуер в Европа и добър производител на софтуер в щатите, стъпката изглежда логична, заедно би трябвало да се справят доста по-добре. Дали ? Вице президента на Google Vic Gundotra изрази своето мнение кратко и ясно в twitter : "Две пуйки не правят орел". Отговорът на Stephen Elop беше "Двама производители на колела от Охайо, един ден решили да летят." (Two bicycle makers, from Dayton Ohio, one day decided to fly.)

Лошото, поне за мен е, че изчезва OVI. Магазинът на Nokia изчезва за сметка на Windows Marketplace, а OVI Maps се слива с Bing Maps. Bing Live на всяка Nokia, звучи си страшничко.
За сметка на това пък на Nokia ще бъде разрешено да модифицират Windows Phone 7 повече от всеки друг производител (което не съм убеден, че ще направят). Micrsoft също се очаква да помогне на Nokia за сключване на договори с американските оператори за разпространение на финландски телефони (като правят Apple с iPhone например), защото позициите им там са доста слаби.
Въпреки че голяма част от клиентите на Nokia не са много доволни от това решение, работниците във Финландия негодуват заради несигурността на работните им места, като цяло смятам, че обединяването на двете компании на един фронт е нещо добро. Дори започнах да се замислям отново дали да не си взема Nokia, тъй като до преди седмица  щеше да е необходимо да консумирам солидно количество алкохол за да се реше на такава стъпка.
Конкуренция - да. Разнообразието на ОС за мобилни телефони леко намаля, но пък нека бъдем искрени - Symbian и Maemo реално не бяха нещо сериозно.

Докато iPhone са заети да броят продадени телефони, Google да сложат Android на всеки телефон, а Nokia и Microsoft се мъчат да преподредят редиците, скритата заплаха може да се окаже HP с тяхната WebOS. Въпреки, че съм леко скептичен към тази OS смятам, че има потенциал и си заслужава да се хвърля по едно око в прес съобщенията на компанията.