петък, април 27, 2012

За българския хардуерен бизнес, занаятчиите и чираците

Наскоро имах малък хардуерен проблем - компютъра, на който някога се учих да програмирам отказа да изпълнява задълженията си.
Понеже, макар и програмист вдявам някакви елементарни неща свързани с хардуера, разглобих машината но при положение, че когато пускам само захранване и дънна платка с процесор (без RAM, видео карта и т.н.) реакция нямаше никаква, дори и не пищеше, заключих че това ми остават като варианти за повредата или дъно или захранване.
Вкъщи нямам части, пък и да не се налага да си купувам и дъно и захранване при положение, че проблема може да е само в едното, както си му е реда отидох в сервиз, където по-кадърните от мен специалисти ще отстранят проблема.
Обясниха ми, че дънната платка си е заминала и че имам голям късмет защото имат същата, чисто нова, в наличност. Платих си за новата част и инсталирането ѝ. Дадоха ми и кутията на новото дъно и аз я замъкнах с мен вкъщи като очаквах вътре да открия старото повредено дъно.
Оказа се обаче, че вътре има само упътването на дъното и диск с драйвери, което малко ме учуди, но реших, че не е нещо, на което си заслужава да се обърне внимание.
Лошото е, че няколко дена по-късно разбрах от познати, че моето повредено дъно е в процес на "реставрация" и съвсем скоро ще бъде предложено на нов собственик като артикул втора употреба.
Аз това го приемам като чиста кражба. Те взимат моя собственост и я препродават на други хора. Аз съм се съгласявал на това. Платих си новата част в пълния ѝ размер, нямаше отстъпка за това че им оставям старата си част, нямаше и предложение да я откупят от мен.

Това не е кой знае какво, успели са да ме излъжат, то и без това съм свикнал да ме правят на прост и постоянно да се опитват да ме цакат на дребно. Тъпо ми е че получавам такова отношение от хора, чиято работа може да се върши от маймуна с отвертка и чиято единствена гордост в живота е, че след 10 годишно чиракуване в някакви фирмички ситуирани в мази и гаражи са им позволили да сменят части на компютАри.
Хардуерни "специалисти", които ако успеят да си свършат работата в срок от няколко месеца, то обикновено я свършват толкова некадърно, че ти иде да им натрошиш нещо в тъпите главички та поне им влезе някой кондензатор не където трябва и да се получи нещо иновативно - ако не първия хибрид човеко-робот, то поне първия първия хибрид "селянин с PCI слот от обратния край на устата".

Безскрупулни говедца, които не ги интересува дали ще си доволен от услугите или продуктите, които си купуваш от тях, се опитват да ти пробутат клавиатури на арабски, мишки с топчета, "поправят" ти хардуера по 3 месеца (и то само защото си задължен да отидеш при тях заради гаранцията) и го раздават тежко, защото те разбират от компютАри, а ти - не, тоест те са къде-къде по-напред от теб. Това не първия случай в който аграрни типове се опитват да ме метнат, но вече започва да ми става гнусно.

Подобно отношение бих очаквал от някой смугъл младеж, който се опитва да ми продаде "чисто ново телефонче, бате" в подлеза на централна поща, но не и от "специалисти" в компютърните среди. Все си мислех, че хората в бранша са малко по-свестни и се опитват да помогнат на клиентите си за да могат след това да се върнат пак.
Зарежете ме мен, момчета, обаче си ритате хляба. Ако вие се държите така, то много скоро големите фирмички, които поне малко се грижат за това да си свършат работата, ще ви пратят обратно на село да инсталирате сапове на мотики.

Живи и здрави да са, направиха милионите от моето дъно, обаче следващия път когато на вас ви се наложи да ползвате подобни услуги, замислете се къде ще отидете - при тия юнаци или в някой голям тъп магазин от типа на Technopolis, Technomarket и т.н., които имат сервизче на гърба?