четвъртък, февруари 28, 2008

Бира

Седя, смуча едно Шуменско и се сещам за един виц:

Отиват на кръчма шефовете на Шуменско, Бургаско и Каменица. Първия естествено си поръчва Шуменско, втория очаквано - Бургаско, а третия казва:
- Една кола, моля !
- Как така ? Няма ли да пиеш Каменица ? - попитали другите двама.
- Еми гледам, че вие не пиете бира и аз няма да пия.

Как може в пловдивски денонощен магазин да няма Каменица ?!? Понякога се удивлявам от глобалността и значимостта на проблемите занимаващи крехкото ми съзнание. :D

M$ яко "гърми" online

Никой не знае точно какво става, но според редмъндци имат известни проблеми. Какви проблеми ?
Ами повечето online услуги на Microsoft се чупят при това здраво. Най-забавното - още не могат да разберат от къде идва проблема. :D

Това ми показваше вчера в продължение на половин час един майкрософтски сайт. Проблеми е имало в hotmail, xbox live и Windows Live Messenger

Getty Images

Преди няколко дена се регистрирах в Getty Images. Днес ми звъни една девойка с много приятен глас, представи се за Яна и доста учтиво ми обяснява, че имат практика да се свързват с новите си клиенти. Обясни ми някои неща и т.н.
Това ми се случва за първи път. Регистрирал съм се на какви ли не места, дори хостинг компанията не ми се обажда да ми каже, че е време за плащане.
Хората се надяват да си купя снимки от тях, като цената за всяка снимка варира от 50$ до 999999999$ в зависимост от това с каква резолюция я искате. За 50$ получавате снимка за еднократна употреба в уеб и то при размери максимум 180x150 пиксела. Та това е един аватар. Емии ... Не, мерси !
Хората си въобразяват, че ще си купя нещо от тях, а аз просто търсех от къде да открадна нещо.
Това са последните отчаяни ходове на една компания, която обяви война на file sharing-а и май-вече губи. Те са един от последните динозаври и скоро и те ще си заминат. Както обичат да казват OpenBSD феновете - Направи нещо затворено и ние ще го заменим ! В deviantArt мога да намеря достатъчно добри снимки, които да ми свършат работа. При това без да плащам.

Ако бях шеф на Яна щях да й вдигна заплатата, почти ме убеди да се купя нещо.

Сериен убиец или програмист ?

Леле, това просто ме изуми !
Показват ти снимка и трябва да познаеш дали това е сериен убиец или програмист.
По-трудно е отколкото си мислите. Може би има определена причина за това, не знам.
Резултатът ми е 8/10.
Да живеят антисоциалните изроди! :D

понеделник, февруари 25, 2008

Гатанка ! :P

Какво се получава при кръстоска на канарче и планински трол ?
- Лилчо Арсов (вратаря на Ботев Пловдив)

сряда, февруари 20, 2008

Убийство по телефона

Малко преди обяд в неделя се звъни у баба ми. Мъжки глас й съобщава, че внучката й (сестра ми) е била в кола, която се е блъснала извън града и в момента е в полицията. След това се обажда разревана девойка, която се представя за пострадалата внучка и й дава телефон, на който да се обадят за да уредят начин да дадат пари и да я измъкнат. В този момент свако ми бил наблизо, разбрал какво става, взел телефона нахранил ги и затворил. Баба ми обаче седи и трепери.
Какво друго й трябва на жена на близо 70 години, която откакто я помня кара на лексотан заради болното си сърце.
След около половин час се прибра сестра ми от църква (започвам да се чудя как съм се пръкнал такъв, в такова набожно семейство).
Както и да е, работата се размина, сестра ми си беше ок, баба ми се успокои и не се стигна до болници, въпреки че е било близо.Предния път се обадили да кажат, че баща ми се е блъснал с колата. Добре че дядо ми се досетил, че я продадохме преди доста време.
Това не е първия или втория такъв случай, не са само моите баба и дядо. След толкова много такива обаждания, след толкова много ограбени и измамени хора полицията продължава да спи и да се почесва по ... тестикулярите.
А преди време се чудех защо един приятел наричаше патрулките - кочини, а РПУ-то - свинарника.

понеделник, февруари 18, 2008

Правила при игране на first person shooter multiplayer

Понеже забелязвам леко невежество сред днешната българска и световна младеж, желая да ви осведомя за някои правила, които трябва да знаете когато игрете first person shooter multiplayer.
1. Бъди готин!
2. Не се интересувай кой е от твоя отбор, стреляй наред. Така се постига 1-во правило.
3. Когато застреляш съотборник в никакъв случай не се извинявай. Противоречи на първо правило.
4. Когато играете с флаг, ако някой съотборник го вземе преди теб, задължително го убий и го вземи.
5. Псувай през 5 секунди. Справка 1-во правило.
6. Създай си сам клан и кани всеки в него. Който не говори на твоя език е шибан евреин и не те интересува.
7. Винаги първо проверявай дали няма map hack-ове или нещо подобно в нета.
8. Ако някой те нарече cheater, кажи му lamer и го застреляй.
9. Не се интересувай дали отбора ти има някаква тактика. Бягай напред и стреляй.
10. Виж пак първо правило.


Не пиратствайте, бъдете свободни, open source forever - assault cube . Ако се съберем да играем само българи ще спретнем едно сървърче :)

неделя, февруари 17, 2008

Детектив Дънхил

Пристигнах в Бостън. За пръв път времето в този град ми хареса – мрачно, мъгливо и смърдящо на бензин, точно както настроението ми. Прибрах се в стария офис. Седнах удобно на кожения стол, налях си чаша бърбън и запалих пура. Сега наричат това алкохолизъм, а някога беше просто релаксация след тежка нощ в пътуване. Телефонът извъня. Онзи стар металически звук от миналото, класика.
-Детектив Дънхил на телефона.
-Добре дошъл в нашето психеделично градче. Ако още не си луд, ще станеш!
Прещракване и разговорът бе прекратен. Облегнах се отново, отпих глътка бърбън и се загледах в ъгъла. Злите езици се бяха развихрили. Вече всички знаеха, че детектив Дънхил е в града. А този „доброжелателен“ глас ми се стуваше странно познат.
Заспал съм на стола. Събуди ме новата ми секретарка, която настойчиво се опитваше да заеме полагащото й се място. Оставих я да организира документите и излязох за цигари и кафе.
Някога чувствали ли сте се като в долнопробен криминален роман?

вторник, февруари 12, 2008

Примерни настройки на Apache

Малко примерни настройки за Apache-то, с които можете да стреснете някой друг lUser :P

ErrorDocument 400 "Why? Why BAD REQUEST ?"
ErrorDocument 401 "m$ sux ! HTTP UNTAUTHORIZED"
ErrorDocument 403 "I think it is FORBIDDEN"
ErrorDocument 404 "404: Where the fuck you are going? Nothing here!"
ErrorDocument 405 "I suppose HTTP_METHOD_NOT_ALLOWED"
ErrorDocument 408 "Sad, sad world. HTTP_REQUEST_TIME_OUT"
ErrorDocument 410 "Gimme back my money! HTTP_GONE"
ErrorDocument 411 "I want back virginity! HTTP_LENGTH_REQUIRED"
ErrorDocument 412 "Cant you buy me a dinner first? HTTP_PRECONDITION_FAILED"
ErrorDocument 413 "Where are going with this huge thing? HTTP_REQUEST_ENTITY_TOO_LARGE"
ErrorDocument 414 "There is only one team in the world - CSKA! HTTP_REQUEST_URI_TOO_LARGE"
ErrorDocument 415 "Where did you get that ? HTTP_UNSUPPORTED_MEDIA_TYPE"
ErrorDocument 500 "The admin is id10t! INTERNAL SERVER ERROR"
ErrorDocument 501 "Anarchy in UK! HTTP_NOT_IMPLEMENTED"
ErrorDocument 502 "Who the fuck is Kolio? HTTP_BAD_GATEWAY"
ErrorDocument 503 "When I say no, this means no, get it out of there! HTTP_SERVICE_UNAVAILABLE"
ErrorDocument 506 "uh? HTTP_VARIANT_ALSO_VARIES"

понеделник, февруари 11, 2008

Отново "свободен"

От около 6 месеца ползвах на лаптопа си Windows поради една или друга причина, но след 5 часова борба, той е отново свободен с Debian testing.
Причината да го сложа е една друга моя страст, а имено Mac. Сложих си iTunes за Windows с ония готините ефекти при прелистване на албуми и всичко останало. Да, обаче за да си теглиш обложки трябвало да имаш акаунт в iTunesMusicStore. Казвам си ок, отивам уж да се регистрирам, искат ми кредитна карта и си казвам, че за едни обожки на албуми няма да я бъде тая. След 15 мин. търсене намирам iArt, програма, която сваля автоматично обложките и ги прави използваеми от iTunes. 500 песни, програмата спира и ми съобщава, че за да продължа трябва да си купя лиценз. Имаше адски много други неща, които ме дразнеха до тогава, но тези мъки за едни кирливи обложки просто бяха последната капка.
Рестарт от power бутона на лаптопа.
Debian netinstall.
Малко се поомазаха някои неща при dist-upgrade-а от stable към testing, защото ми свърши мястото на дяла, но след малко бутане тук и там всичко заспа. Amarok си вади обложки и текстове все така добре без да ми иска пари. Машината работи по-бързо от преди. Сложих си един Mac Style за фън и всичко е прекрасно. В момента гледам Tangra TV и се радвам на живота.

четвъртък, февруари 07, 2008

My angel "Gabriel"

Един не толкова нов, но все пак добър филм - "Gabriel". Филма е доста интересен като идея, въпреки че мотива за борбата между доброто и злото е познат от библията насам. Не случайно споменавам библията (или може би трябва да се пише Библията, не знам). Филма представя история за борба между архангели и слугите на дявола. Дори ако гледате трейлъра ще останете с впечатлението, че става въпрос за поредния бозлив екшън.

Всъщност не, не е. Филма, поне за мен е доста по-дълбок. Падението. Борбата. Предателството. Любовта. Братоубийството. Саможертвата. Все такива вечни теми, преплетени по брутален на моменти начин. Много интересни режисьорски решения, въпреки че на моменти ефектите са вече изтъркани и представени по доста евтин начин. На мен особено ми допадна мрачното, готическо усещане в целия филм, но аз имам слабост към готически катедрали, църковни напеви и т.н., което пък може да не се нрави на някои хора.
Интересното е, че Самаел и Габриел(по нашенски май трябва да е Гавраил) са братя и финалната битка е точно между тях двамата. Само дето това не е точно битка от холивудски тип с кунг-фу удари и много кръв.
Гледайте и ще разберете, каквото и да ви обяснявам, не мога да гледам филма пак вместо вас :)

Само за финал да вметна, въпреки че напоследък пиша за филми, музика и т.н., то определено не съм музикален/филмов критик и въобще нямам претенции да разбирам от това. Заглавието на блога е "Моята призма".

"My angel Gabriel" е част от припева на песента Gabriel на Lamb, нещо което също си заслужава да се чуе.

понеделник, февруари 04, 2008

RSS Feed? - няма проблеми

RSS-а е много готино нещо, но аз съм мързелив човек и не ми се занимава с писане на неща, които вече някой друг е написал. :)

Искам да ви представя едно истинско откритие FeedCreator, един много готин клас, с който буквално за минути пускате RSS Feed. Кратко лирическо отклонение - SourceForge rullz !!! На мен ми отне около 20 минути, но ако предположим, че имате мозък, не сте си омазали базата данни и използвате utf-8 ще ви отнеме най-много 5 мин.
Някои много важни неща, за хората, които смятат да го ползват. НЕ слагайте html тагове заедно с текста в базата данни. Аз преди 6 месеца така започнах и сега си чупя главата, а пък както вече споменах съм прекалено мързелив за да седна и да ги оправя. В конкретния случай бях започнал да си пиша филтър, който ги маха преди да ги подаде към feed creator-а, но внезапно ми хрумна идеята, че съществува strip_tags. Както обича да казва майка ми - "Малко акъл да имаш, ама на време да ти дойде". Съдбъ ...
2-ро: В случай, че използвате cp1251 като encoding (както мен), трябва да ви уведомя, че това не е много добра идея. По подразбиране (демек по дефолт) FeedCreator работи с utf-8 и си има много добра причина за това - такъв е стандарта. Все пак тази настойка може да се промени с малко ровичкане из класа. Добре, че не всички хардкод-ват като мен. :P (май споменах, че съм мързелив тип).
И накрая да не забравите да си валидизирате feed-a от тук. Не би трябвало да плюе грешки, поне при мен всичко си беше ок, само дето ме предупреди, че cp1251 sux.
И като цяло това са ми съветите, помощ при подкарването не мисля, че ще му трябва, много хубав пример са си дали хората в пакета.

edit: Firefox, Safari и Opera нямат никакви проблеми с feed-a, но Internet Explorer 7 твърди, че такова животно като RSS feed с cp1251 encoding няма. При което отказва въобще да го чете. Има начин да се прекодира с php, но аз нямам намерение да го правя, щом за сега никой не ме кара.

неделя, февруари 03, 2008

FMI Special Forces


Те са навсякъде, брадати, дебели, обичащи бира и програмиращи под въздействието на леки стимуланти тип кофеин и никотин.
Пазете се от ФМИ Special Forces!!!

петък, февруари 01, 2008

Marilyn Manson ...


Marilyn Manson, трудно е да дадеш определение за "рожбата" на Мерилин Монро и Чалз Менсън. Поп звезда, идол на цяло поколение и сериен убиец, какво ли чудовище може да се роди? Антихрист суперзвезда ?
Той шокира пуританското общество в Америка преди много време, но и до днес те не го оставят на мира. В автобиографичната си книга "The Long Hard Road Out of Hell", Брайън Уорнър се чуди защо в Европа, на всяка негова изява се гледа просто като на рок концерт, а в Америка се организират протести и 2-3 деца на религиозни семейства обявават, че ги е карал да се молят на дявола. На него трябва да се гледа просто като на артист, който по-уникален за него начин успява да изкара на яве вековните страхове на хората и да ги смаже духовно. Както някой беше казал "демоните на гениалните хора са по-реални от нашите". Всеки негов албум е сериозно обмислен, няма нищо случайно нито в песните нито в артуърка. Примерно артуърка към Holy Wood е негова интерпретация на картите таро, при това невероятно мрачна и жестока. The Golden Age of Grotesque се потапя дълбоко слушателя в атмосфера на разват и забавления от миналото. Християните твърдят, че един ден във всеки дом ще има дяволска кутия с рога, Мерилин Менсън в клипа на I dont like the drugs(but the drugs are like me) носи кръст направен от телевизори. Наркотици, расизъм, окултизъм, всичко от което обществото го е страх вече е интерпретирано от "антихриста", изпято и чуто от милиони уплашени хора. Страх ли ви е от Менсън ? Той ви показва, това което е вътре във вас. "Дявола", когото търсите в неговите песни е вътре във вас и ви чака ...

Today I'm dirty
I wanted to be pretty
Tomorrow I know, I'm just dirt