вторник, юли 29, 2008

Защо DRM не е хубаво нещо


Всеки знае, че DRM (Digital Rights Management) е нещо добро за обикновения потребител и причините за това са много. Днес се сблъсках с още една страна на проблема, за която не се бях замислял.
Нашите добри приятели от една редмъндска компания, която вероятно сте чували – MicroSoft, решили да си направят музикален онлайн магазин – MSN Music Store. Както се очаква от отрочетата на бате Били, стабилно се слага DRM на музиката, за да не вземе някой случайно да я изкопира, че после ще ги бият от звукозаписните компании.
Един красив ден решават, че тоя магазин не е доходен или просто не им харесва – спират го.
Проблема: всяка mp3/wma песен има записана дата, на която песента става неактивна и за това се използват едни такива хубави DRM сървъри, които да реактивират песните. Обаче какво става ако тия сървъри изчезнат ? Музичката, която сте си купили съвсем честно и легално става неактивна, а вие пиете една студена вода и гледате с празен поглед монитора.
Както и да е, Microsoft обещаха да оставят сървърите до 2011-та след доста протести от страна на потребителите. Не че варианта е много добър, но все пак е нещо.
Никога не си купувайте песни с DRM! Ама никога ! Иначе рискувате да се окажете с неактивна колекция от песни. Ако имате онлайн магазин DRM може да ви принуди да поддържате с години тази технология или да плащате неустойки на потребителите. Не се набутвайте сами в калта, не си създавайте проблеми, купувайте и продавайте свободно музика. DRM е последното нещо, което може спре пиратството, но първото, което ще ви вкара в неприятности при подобна ситуация.


Малко встрани:
Въпреки че, тия разголените, дето уж съм ги оставил без хляб защото съм изтеглил тяхна песен от интернет, говорят абсолютни глупости, смятам че е хубаво да се купува българска музика на оригинални носители. Metallica или Iron Maiden едва ли ще умрат от глад ако не си купите албума им, но за underground рок група, която прави концерти в мази на кръчми с вход 1лв. всеки продаден албум или билет има значение.
Ако харесвате дадена музика – купете си я оригинална.

събота, юли 19, 2008

D-Link DI-524 AirPlus G

Най-после си взех безжичен рутер (маршрутизатор по нашенски) - D-Link DI-524 AirPlus G за 90 лева с wireless adapter за да може и бащата да се радва на безжичен интернет :)
Много приятна машинка. 54mbps, съвсем достатъчни за домашната мрежа и доста лесна за инсталация. Свързах я, пуснах 1 wizard за настройка и всичко си беше ОК (добре де, от второто пускане на wizard-a стана :P ).
Даже доста предвидливо ме пита дали искам да му задам някакво конкретно име за хост и MAC адрес в случай, че имам лайнян доставчик от типа на БТК, което перфектно реши проблема, за който бях писал в предишния пост.
Махнал съм всякакви пароли за достъп, така че ако сте ми съседи заповядайте (само не се оливайте да теглите HD филми :) ).
Това е, доволен съм от живота :)

П.П. Покрай ходенето до Technopolis намерих оригинален "Хора от народа" на Хиподил, преоценен на 2 лева. Сега слушам и се кефя. :)

сряда, юли 16, 2008

Новите модеми на БТК


След като се прибрах в Русе ми направи впечатление, че модемът на БТК забива много стабилно. Като казвам стабилно разбирайте 3 пъти за 600MB със скорост 600kb/s при положение, че са платили за 12 Mbps. Дори ми беше хрумнало да пиша програма, която да ping-ва и рестартира автоматично модема.
Минавайки през офиса на БТК за да питам за безжичните им рутери, споменах проблема. Служителката беше учудена, че още съм със старите модеми и ми предложиха да занеса стария и да ми дадат нов. Дадоха ми пакет "инсталирай сам", прибрах се вкъщи, свързах го и за сега всичко и е ок. Скоростта си е стабилно около 1MB/s и представете си дори не забива. :) Софтуера на новите модеми не е много по-различен от този на стария.
Когато питах девойката в БТК, защо никой не ни е уведомил, че трябва да си сменим модема при смяна на скоростта, тя ме погледна с празен поглед и сви рамене. Нещо в организацията на БТК яко куца.
Кофти частта: сложили са някаква тъпа филтрация по MAC адрес и сега ми иде да ги бия. Това е ултимативно тъпата филтрация. Искам просто да си преместя кабела на лаптопа и да си ползвам нет-а, но не! Някой мозък в БТК е решил, че това не трябва да е така и не мога да връзвам повече от една машина. Смяната на MAC адрес е тривиална, но все пак е тъпо да го правя при положение, че е искам просто да ползвам интернета, който съм си платил.
В момента ръчкам модема за да махна филтрацията, но засега неуспешно.

П.П. Безжични рутери нямат и не знаят кога ще имат. Доста трябва да се замислите преди да решите да си вземете рутер от тях. 2 лева и нещо на месец за рутер ZTE, над който нямате никакъв контрол. Не че ще е трудно да се разбие и неговата парола, но все пак не е културно така :)

Първи впечатления от Vista

Е, най-после и аз си сложих Windows Vista, че даже и с service pack 1. Може би се чудите защо чак сега ? Аз бях един от най-върлите противници на тази операционна система основно заради идеологически подбуди и дори твърдях, че никога няма да си я инсталирам, но любопитството надделя. Освен това винаги съм твърдял, че не можеш да "храниш" нещо ако не си го опитал. Именно за това нямам нищо против гейовете. :D (шегичка)
Поради някои технически причини (не ми работи cd-то) първо изтеглих Vista Ultimate и после с vLite я орязах до 1gb махайки неща като media center, ненужни локализации и т.н. Метнах я на една флашка и я инсталирах, стана за около 30-тина минути. Машината ми не е мечтата за Vista user-а - Celeron M 1,86GHz, 1GB Ram, Ati Xpress 200M 128mb shared.
Очаквах да се влачи стабилно, но за сега лаптопа се справя доста добре. Разпозна си всички устройства както си трЕбе, за разлика от по-малкия му брат(Win XP).
Малко шаренийка. Прилични ефекти. Aero интерфейса го бива. Контролния център ми е малко разбъркан и странен, но не е зле работата. Малко е дразнещо да те пита постоянно дали си сигурен, че искаш да направиш това или онова, в един момент започваш да се замисляш "Дали наистина съм сигурен ?", но и това не е болка за умиране.
Това е, идеята ми беше да кажа, че не е чак толкова страшно. Това пък от друга страна не променя производителя на тази операционна система нито пък моите възгледи за свободата на софтуера. След преинсталация на grub, отново имам Ubuntu на dual boot и всичко си е прекрасно.
Промяна: Може да си инсталирам Vista, но никога няма да си я купя ! :P

П.П. Както беше казал някакъв пич на MacWorld:
Вижте новото прекрасно лого на Виста! Но след като махнете шаренийките...
все още е Windows !
:D