четвъртък, септември 18, 2008

Аз мразя БДЖ


Понеже съм студент и имам намаление за пътуване в БДЖ ми излиза 2-3 пъти по евтино да пътувам с влак вместо с автобус. На каква цена ?
До скоро много се радвах на БДЖ защото вътре можеше да се пуши, като се схванеш от стоене може да станеш да се разходиш, има спални вагони и т.н. Какво е положението сега. По линията Русе - Пловдив има само 1 вагон, който независимо от деня, в който пътувате е винаги пълен. Забраниха пушенето защото им излиза по-евтино от това да купят пожарогасители. Спряха спалния вагон за Русе. Дори не искам да влизам в темата за неработещото осветление и парно и незатварящите се прозорци.

В този един вагон, който е предвидено да пътуват всички по линията Русе-Пловдив обикновено е фраш. Преди се радвах защото дори да няма спален вагон, винаги имаше място поне да си опъна някъде краката и да дремна 2-3 часа през 8 часовото пътуване. Особено по празниците може да забравите за някакъв подобен лукс.

БДЖ са на път да се превърнат във втория световен символ на борбата срещу тютюнопушенето след подводниците. Представете си един средностатистически пушач, той пуши по 20 цигари на ден, 8 часа спи, значи се падат по 10 цигари за 8 часа. Пътят по този маршрут е точно толкова. Явно някой в БДЖ си мисли, че с глоби ще намали на половина дневния прием на никотин и пътниците ще се радват. Нека си го кажем в очите, има ли въобще някой който вярва, че пожарите са причинени от цигари? Във влаковете няма елементарни мерки за противопожарна безопасност, пушачите са им виновни.
Тук нещата опират малко и до култура на пушачите, не може при положение, че има непушачи в купето да им димиш. Няма да ти се счупят краката ако излезеш в коридора. Но сега и това не мога да направя. Дори не искам и коридора, ако може пространството между вагоните или ако щете направете кенефа на последния вагон пушалня.
Вече имам 4 официални предупреждения (снощи даже ми записаха данните) и 1 глоба и нямам намерение да спра да пуша във влака. Не правя нищо лошо и не преча на никого, да ме глобяват колкото си искат.

Снощи понеже подозирах, че няма да мога да спя в нощния влак си взех книга, при това доста дебела за да съм сигурен, че няма да я свърша преди края на пътуването. Влизам в единственото купе, в което имаше по-малко хора и виждам, че лампата не работи. Четох около 1 час прав коридора. Към 2 часа реших да спя. Парно няма, температурата в купето е около 5 градуса. Облечен с 2 пуловера и още един метнат върху краката ми мръзнах цяла нощ. Мината година се е случвало декември месец да пътувам от Стара Загора до Велко Търново без парно. В международния "бърз" влак Букурещ - Солун пък вратата не се отваряше, а прозореца не се затваряше - да, декември месец.

Започвам инициатива "Аз мразя БДЖ", даже вече има и нещо като лого. Ако успеете да измислите по-добро и по-оригинално лого, черпя бира :) Това го направих набързо и леко нескопосано, но според мен е идейно и достатъчно ясно показва идеята. :)

10 коментара:

Анонимен каза...

Аз напълно подкрепям идеята, че БДЖ просто НЕ СТАВАТ! Пътувам достатъчно често, за да усещам липсата на парно през зимата, дъждът, който вали през счупените прозорци и постоянните закъснения на влаковете ... Аз мразя БЖД
Дензи

ivanatora каза...

И тук идва - "Какво искате за тия пари?" :D
Проста сметка:
1) студентски билет за пътнически влак от Стара Загора до Пловдив - 2.60 лв
2) разкарване на семейното голфче (5 на 100, дизел) - приблизително 10 лв
3) автобус - приблизително 10 лв

Да вземем малко по-дългото разстояние Стара Загора - София
1) студентски билет за бърз влак - 6.30 лв
2) разкарване с голфчето - приблизително 20 лв
3) автобус - около 18 лв (според фирмата и студентското намаление от лев или два)

gotha каза...

Нормален билет - Русе-Пловдив - 16 лв
Студентски билет - 8лв
автобус - 20 лева

ако няма парно:
10 лева лекарства + много нерви

да ти се скара жепеец - безценно
(просто питах кой е вагона, а ме овикаха)

Айде, аз съм студент и заради по-ниските цени ще търпя, но ми е интересно останалите хора защо пътуват с влак ?

Невена каза...

mi az mnogo bih se radvala da ima neshto koeto da namli dnevniq priem na nikotin za pushachite pyk bili te i neprecheshti prosto shtoto mi puka za choveshkata naciq kato cqlo nezavisimo ot tova dali horata sa mi blizki ili ne. obache za БДЖ po ostanalite pokazateli sym absoljutno syglasna. sled kato me globiha 25 lv za neredoven bilet poradi greshkata na mardata na gara sofia i bileta mi sf-rs izleze okolo 43 lv vyv vagon kydeto nqmashe osvetlenie, sled kato shtqhme da se ubiem tolkova mnogo dushi vyv vlaka rs-stz ako vryzkata mejdu vagonite se beshe skysala po nqkoj ot sklonovete na stara planina a ne na gara krystec (na ravnoto) kydeto se sluchi tova mislq i az da se vkljucha kym kampaniqta. i vypreki tova iskam da kaja che az ne mrazq БДЖ. to prosto e edin primer za cqlata kochina v dyrjavata i i otiva strashno mnogo. predpochitam vlaka v pyti pred avtobusa i oshte poveche pred avtomobila ama... ne i v tova systoqnie. spored men to e meko kazano NEDOPUSTIMO.

ivanatora каза...

Вероятно повечето от другите хора пътуват по същата причина - цените.
Има един малък процент ценители на красивата природа, които пътуват заради гледката и бавните скорости :)
Сигурно си пътувал през лятото по релсите между Стара Загора и Търново?
Зимата да пътуваш през гъста мъгла и снежно поле до където ти види погледа (което прави към 3 метра, ама и без мъглата пак е яко)... при 45 градуса фалшиво парно в мотрисата... Ето това е безценно ;)

BTW напълно подкрепям това че забраниха пушенето във вагоните. Стига бе - тровите толкова хора просто "щото ви е кеф". И на мен ми е кеф да лъскам, ама не чикиджийствам пред теб във влака, нали?

Анонимен каза...

То ако опира до кеф, много ясно че непушачите се кефят в момента, че са ни натрити носовете, обаче при положение, че имаше такава опция, да обвиняват пушачите за пожарите във влаковете си е измиване на ръцете. Никой пушач не пречи чак толкова. Излизаш си в коридора на въздух, пушиш, прибираш се в купето и никой не му прави впечатление.
По принцип обичам БДЖ - щото имам готини спомени, свързани с пътуванията. Но мразя БДЖ заради всички прекрасни условия на пътуване. Ако ги нямаше намаленията нищо нямаше да ме накара да пътувам с влак. Не знам как им се получава винаги така че през лятото да не се отварят прозорците или да са със самозатварящ се механизъм, а зимата да не се затварят. Да не говорим за двете крайности - кучи студ или нагрято парно, от което ти прилошава след половин час пътуване.
Красота...

gotha каза...

Братя и сестри (за някои хора в дискусията буквално сестри :P )!
Усещам разединение в редиците ! :)
Карате се помежду си вместо да храните БДЖ.
На всеки му е ясно, че БДЖ не е 100% evil, но идеята е, че тука говорим за кофти частта от пътуването с нашите влакове.

Ок, да, с БДЖ има наистина прекрасна гледка. Изгрева посрещнат в нощния влак след В. Търново винаги ми е докарвал едно почти еуфорично усещане. Има и много други такива.
Познавам хора, които наричат БДЖ свой втори дом, защото са драйфали във влак повече пъти отколкото у тях :D

Идеята, дори да звучи наивно, е че ако изкараме недъзите на БДЖ или каквото и да е по принцип, може и да се промени нещо.

ivanatora каза...

Ами за лошотиите забравихте за мизерните кенефи, а съм сигурен че като пътувате 6 часа и повече ви се налага посещение на това място...
Влаковете могат да бъдат много по-добре, но това няма как да стане с това географско положение ;)

Анонимен каза...

Ами пътувайте с прекрасните автобуси бе, какво само се оплаквате. Типични българи - ако има как да дадете 1 лв от София до Бургас, ама да е в супер лукс. И вместо да се карата вървете питайте кой го съсипа това БДЖ, за да може да си пуска автобусните линии до къде ли не...

Анонимен каза...

Не си хабете коментарите, ами си пътувайте с автобус щом толкова ви е неудобно с БДЖ. Аз нямам забележки, зимата си закачат вагон-отоплител и има парно. Счупени прозорци има, защото разни разглезени хлапета, които не ги възпитават майка им и баща им, ги чупят. Да не говорим, че самата фирма си е закъсала доста. Във влака не се пуши заради станалите пожари, а не заради пари (пък и като, че ли в автобуса може да се пуши!). На когото не му понася да си ходи с автобус на двойна цена, но с лукса който той си мисли, че ще му предоставят.