понеделник, февруари 28, 2011

Грешката - А не, ти халюцинираш

Ако има нещо наистина изнервящо в софтуерния свят, то това е грешката "А не, ти халюцинираш".

Да обясня, това най-често се случва на обикновените потребители, но и редовия developer не е застрахован, ситуацията е следната, вие най-невинно съобщавате:
- "Функцията Х не работи !" или "Функцията Х хвърля грешки!"
Отговора е пределно ясен:
- При мен няма такъв проблем.

При въпросния отговор, разговора за програмиста е приключил. Той не може да види бъга (а в повечето случаи и не опитва) съответно абсолютно нищо не може да се направи по въпроса. Твоя проблем не че не го вълнува, той просто не съществува, защото щом програмиста не го вижда значи чисто и просто ти халюцинираш.

Първите няколко пъти си мислиш, че явно проблема е наистина само при теб и ако за щастие (или нещастие, вие преценете) разбирате долу горе за какво иде реч, сядате и започвате да търсите проблема. След няколко часа го намирате и оправяте, но от опит мога да твърдя, че проблема много рядко се оказва изолиран случаи.

Имало е доста случаи, в които  (как пък да му се не види) програмиста бил гледал на друго място в програмата и там проблем нямало. 
В други пък просто не могъл да забележи 50 редова грешка изпляскана на половин екран. Е че тя е мъничка, как да я види?


След като сте осъзнали, че имате проблема "А не, ти халюцинираш", започва една епична битка в която се опитваш да обясниш на софтуерния гуру, че не си вземал LSD скоро и това е реален проблем, който ти пречи на работата. Трябва да сте особено нагли, защото никой самоуважаващ се програмист не би рискувал да си наруши душевния комфорт дебъгвайки 2-3 реда код.
Много ясно трябва да обясните, че "Проблема при мен го няма" не е отговор и ако трябва, въпросния специалист ще си вдигне задника и ще дойде на място, щом при него "няма такова нещо".

Всеки програмист си има чалъми, аз примерно за определена задача съм писал само интерфейса, без каквато и да било функционалност, маркирам я като готова, изчаквайки bug report на следващия ден. Но поне съм го правил защото графика беше доста ... да кажем "амбициозен" и така печелех малко време, докато въпросния проблем си е проява на чист мързел, който никой не трябва да толерира.