сряда, септември 24, 2008

Мошеници ?

В сайта Мениджър БГ виждам следното:
Ей това съобщение вече ме накара да им вярвам ! :D
Не, спокойно няма да ви пращам sms-и и мейли, след такава "красива" автореклама даже и в сайта няма да ви влизам! :)

петък, септември 19, 2008

Сръбски хеви метъл и кебапчета на скара

Както миналата година по това време отново започва процеса по изселзване на български граждани за ... някъде на по-добро място.

Преди време осъзнах, че имам приятели и познати и в Америка, Канада, Англия, Дания, Кипър и Испания. Сещам се само за една песен на Камен Воденичаров, в която се пееше "Аз съм тук, не съм избягал". Всеки път когато я чуя ми иде да кажа "И каква файда ?".
Няма какво да казвам. Нищо не се променя. Всичко е личен избор и аз не търся обяснение от никого.
Не ни забравяйте, както ние няма да забравим вас.
Чао, Теди !

четвъртък, септември 18, 2008

11 октомври - свобода, а не страх

По принцип не исках да пиша по тази тема, защото вече почти всички блогове, които чета го направиха, но пък нека и аз да покажа, че подкрепям идеята на 100%

Ако още не сте разбрали за какво иде реч:

Голямо движение от хора и организации призовават всеки да се присъедени към европейкия ден за протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителствата и бизнеса. На 11 октоври 2008 във всички европейски столици по едно и също време ще бъде дадено началото на събитията и протестите под наслов "Свобода, а не страх". Мирни действия за една по-човешка Европа.

За да изразим протеста си срещу манията за сигурност и прекомерно следене, ние ще излезем по улиците на европейските столици на 11 октомври 2008. Призоваваме всички да се присъединят към мирния ни протест. Политиците ще видят, че искаме да излезем и да защитим свободите си.

Сайта на който можете да получите повече информация е този.
Аз ще изляза на улицата за да защитя правата си като български и европейски гражданин. Надявам се да се видим!


P.S. За планирането на протеста са нужни 6000 лева. Ако можете и имате желание помогнете за набиране на парите. 

Аз мразя БДЖ


Понеже съм студент и имам намаление за пътуване в БДЖ ми излиза 2-3 пъти по евтино да пътувам с влак вместо с автобус. На каква цена ?
До скоро много се радвах на БДЖ защото вътре можеше да се пуши, като се схванеш от стоене може да станеш да се разходиш, има спални вагони и т.н. Какво е положението сега. По линията Русе - Пловдив има само 1 вагон, който независимо от деня, в който пътувате е винаги пълен. Забраниха пушенето защото им излиза по-евтино от това да купят пожарогасители. Спряха спалния вагон за Русе. Дори не искам да влизам в темата за неработещото осветление и парно и незатварящите се прозорци.

В този един вагон, който е предвидено да пътуват всички по линията Русе-Пловдив обикновено е фраш. Преди се радвах защото дори да няма спален вагон, винаги имаше място поне да си опъна някъде краката и да дремна 2-3 часа през 8 часовото пътуване. Особено по празниците може да забравите за някакъв подобен лукс.

БДЖ са на път да се превърнат във втория световен символ на борбата срещу тютюнопушенето след подводниците. Представете си един средностатистически пушач, той пуши по 20 цигари на ден, 8 часа спи, значи се падат по 10 цигари за 8 часа. Пътят по този маршрут е точно толкова. Явно някой в БДЖ си мисли, че с глоби ще намали на половина дневния прием на никотин и пътниците ще се радват. Нека си го кажем в очите, има ли въобще някой който вярва, че пожарите са причинени от цигари? Във влаковете няма елементарни мерки за противопожарна безопасност, пушачите са им виновни.
Тук нещата опират малко и до култура на пушачите, не може при положение, че има непушачи в купето да им димиш. Няма да ти се счупят краката ако излезеш в коридора. Но сега и това не мога да направя. Дори не искам и коридора, ако може пространството между вагоните или ако щете направете кенефа на последния вагон пушалня.
Вече имам 4 официални предупреждения (снощи даже ми записаха данните) и 1 глоба и нямам намерение да спра да пуша във влака. Не правя нищо лошо и не преча на никого, да ме глобяват колкото си искат.

Снощи понеже подозирах, че няма да мога да спя в нощния влак си взех книга, при това доста дебела за да съм сигурен, че няма да я свърша преди края на пътуването. Влизам в единственото купе, в което имаше по-малко хора и виждам, че лампата не работи. Четох около 1 час прав коридора. Към 2 часа реших да спя. Парно няма, температурата в купето е около 5 градуса. Облечен с 2 пуловера и още един метнат върху краката ми мръзнах цяла нощ. Мината година се е случвало декември месец да пътувам от Стара Загора до Велко Търново без парно. В международния "бърз" влак Букурещ - Солун пък вратата не се отваряше, а прозореца не се затваряше - да, декември месец.

Започвам инициатива "Аз мразя БДЖ", даже вече има и нещо като лого. Ако успеете да измислите по-добро и по-оригинално лого, черпя бира :) Това го направих набързо и леко нескопосано, но според мен е идейно и достатъчно ясно показва идеята. :)

понеделник, септември 15, 2008

Code Complete и защо Мери не програмира ?


Вече получих първия си подарък за рожденния ден, който между другото е след около 2 седмици. Явно хората нямат много търпение :)
Благодаря на Наско и Катя, "големи да пораснат" и те :P
Да, книга е, тези които ме познават, знаят че аз не чета много книги, особено хартиени. Но това не е просто книга, това е Code Complete на Steve McConnell. Доколкото разбрах от ревютата в нета, това било книга, която всеки програмист трябва да прочете. Съдейки по първите 4 глави, да, така е. :)
Доста интересно като цяло.
Примерно бяхте ли чували за ефекта WIMP. Аз не.
Идеята е следната. Автора работел по някакъв проект за военните и един ден в офиса пристига някакъв човечец и иска да види какво е свършено и какъв код е написан. Те му обясняват, че за момента изготвят точни спецификации за програмистите, мислят върху архитектурата на приложението, но той не, иска да види код. В крайна сметка обикаля цялата фирма и с невярващ поглед гледа как никой не програмира. Та, това било ефекта WIMP или Why Is Merry not Programming ? :)
Книгата обяснява общо, без излишно задълбаване в определен език за програмиране или среда, най-добрите практики при разработката на софтуер - изготвяне на спецификации, архитектура на приложенията, самия coding процес, поддръжка и т.н.
Малко ме притеснява издателя (MicroSoft), но ще се прежаля :)
Благодаря отново.
За останалите желаещи да ми правят подъраци за рожденния ден (не че са много и не че са се засилили), моля ви, минете на stand by и изчакайте още малко :P

Стикери, които ви правят щастливи

Тази презентация на Stefan Sagmeister ме накара да се замисля за някои неща. Като за начало се учудих наистина колко малко му трябва на човек за да се усмихне поне за момент и поне част от деня му да стане малко по приятен. Гледайте какви готини стикери лепят креативните хора на запад:












На първата картинка можете да видите инструкции за живота :) Забавлявай се, не наранявай хора, не приемай загубата, стреми се да бъдеш щастлив.
2) Не задържай злоба
3)Возенето с очаяние забранено! Дръж главата високо!
(преводите са ... абе да кажем, леко интерпретирани, ама толкова си мога :)

Друга интересна идея е да се напечатат празни speach bubles, тоест балончета като от комиксите когато героят казва нещо. Така просто лепвате стикерчето върху някой плакат или реклама и пишете какво според вас трябва да се каже или го оставяте празно за да дадете възможност на някой друг да го попълни.
Стикера гласи на снимката"Виждали ли сте ми зърната ?". Не особенно полезно, но пък забавно. Реално се получава така, че всички са доволни, потребителите са поставени в една по-приятна среда, хората имат поле за изява и най-после някой поглежда рекламите :)
Тези стикери ми напомнят за инициативата "Като идиот", само че проблема там е, че има голяма доза негативизъм в тези стикери. Подобен начин за реклама използват в Обединеното Кралство, където лепят малки стикери с откъси от класически книги, като при тях идеята е да накарат хората да четат повече книги.
Мисля, че това е доста интересно и полезно, ако остане време може и аз да си отпечатам такива стикери, а ако се навият повече хора, може да се организираме и да направим нещо.
Харесва ли ви идеята ?

четвъртък, септември 11, 2008

Най-готината обява за работа

Преди минути видях най-готината обява за работа, която някога съм чел!!! Просто получих троен оргазъм като стигнах до частта са бирата! :D

Здравей,

ние сме няколко съвсем нормални програмисти и си търсим нов колега, който да ни помага по VBox7.com.

Обичаме си работата защото, работим върху нещо голямо и :
  • имаме няколко шкафа със сървъри (>150 cores & >50 Тicon_cool.gif
  • правим милиони импресии на ден
  • сервираме трафик в гигабити
  • имаме доста натоварени MySQL сървъри (500 заявки/сек е в реда на нещата)
  • имаме добър сисадмин, който да оправя нещата icon_smile.gif
  • имаме си човек за HTML кодинг (йее...интерфейсите идват готови в HTML)
  • всеки ден изникват нови интересни неща, които почти никъде другаде в България не можеш да научиш
Освен това всеки програмист при нас получава:
  • отделна стая с истински стени, врата и диванче за подремване (за да може всеки да работи на спокойствие)
  • огрооомно бюро (метър на два)
  • хубав стол, който се настройва във всички посоки
  • два 20.1" монитора DELL
  • стартова заплата минимум 1500 лв. (може и повече)
Също така при нас:
  • нямаме работно време (т.е. можем да се наспиваме)
  • работим само по един проект
  • студената бира в хладилника е за сметка на фирмата (също така и разни други работи)
  • сме част от холандския холдинг Sanoma (т.е. трудно можем да фалираме)
Затова, ако
  • обичаш да програмираш
  • добре разбираш PHP, МySQL и JavaScript и имаш няколко проекта зад гърба си
  • имаш желание да учиш нови неща и да работиш от сърце
пиши смело едно писмо до team@vbox7.com с линкове към твои проекти.

Не, няма нужда от снимка, референтен номер, ДНК-анализ, мотивационно ... и подобни простотии icon_smile.gif
Предложението ние е за постоянна работа и е безсрочно.

Поздрави,
Слави, Павел и Мартин

Хванати в изневяра или Cheaters по ганьовски


Започнах да гледам наскоро сериите на "Хванати в изневяра", новото шоу по Диема, което се явява далечен братовчед на американското Cheaters.
Уникално шоу, уникални куриози, много се смях, ама много. Просто в какви ситуации ги хващат изневеряващите, какви простотии правят, не е истина просто!
Примерно мъж хванат да изневерява с жената на друг, задава съмсем спокойно въпроса:
"Къф си ти че да ми прекъсваш секса, уе !" :D
Или пък жена духа на някакъв пич, след малко отива и целува мъжа си.
До тук с еуфорията и гърчовете от неистов кикот.
В третия епизод споменаха някакъв "ъндърграунд фотограф" - Васил Веждев. Реших да видя какво снима тоя човечец. Еми не мога, Google не е чувал за него. А аз от опит знам, че ако Google не е чувал за някого той не съществува.
В блога на dzver пък казват, че бременната филоложка от първия епизод миналата година завършила НАТФИЗ.
В първия епизод мутрата-адвокат Станислав Стоименов не фигурира в регистъра . Следователно няма такъв адвокат от София.
Все едно гледам ОКНА, но малко по-добре режисиран вариант.
Аз ще продължавам да го гледам, може да е идиотско, да е нагласено, но е забавно. :D

сряда, септември 10, 2008

Как да бъдем готини в MySpace

Това, което следва е до-голяма степен циничната ми и шовинистична представа за MySpace. Ако сте някаква луда феминистка или имате самоуважение просто не го четете.

Имам профил в MySpace от няколко години, но днес за първи път седнах и започнах да браузвам и да "търся мацки".
btw, намерих бългаски фенски профил на Tokio Hotel!! Абе хора, стегнете се малко ! Това нещо дето пее още не мога да разбера момче ли е момиче ли е ? И аз да слушах такава музика и на мене щеше да ми иде да се самоубия. Ох, сърбят ме вените ! :D

Та... Да се върнем на мацките. Значи пускаме един search term да ни вади куцо, кьораво и сакато от България между 18-19 години. Те и без това с тия наркотици на 20 вече изглеждат като Ozzy Ozbourn. Някои изводи и препоръки:
1. Скъпи кифли, толкова ли нямате една свястна снимка ? Photoshop-а може много неща, ама то поне да можехте да го ползвате като хората.
2. Тия девойки масово пускат снимки от огледалото ! Бива ли такова нещо ба джанъм ? Ако няма кой да те снима, обади се, аз ще те снимам ама недей се излага така.
3. Доколкото разбрах колкото ти е по-шарен профила, колкото повече флаш има и колкото повече неща се мърдат едновременно, толкова си по-готин. Еми така де....
4. Особено много ми допада някква девойка метър и 20 с шини да си наблъска на профила неккъф генгста рап. Чувствам, че истинската й гето същност иска да изплува.
5. Обичам готик мацки, ама с много грим, кожени гащи и да има кръв капеща от рози навсякъде. По възможност снимка на Дани Филт със сърчица. Трогателно!
6. Булка, искам още снимки от твоя бал, ама от ония дето си си натикала телесата в тесна рокличка и всичко прелива навън ! Прати ми още на private !
7. Обичам хора с идиотски никове от типа на id10t, които си сложили няккви братоубийствени бунтаски снимки, оплюващи капитализма. А така!!! Бъди riot starter. Baaaad boy! Troublemaker ! Misfit !

Те така... Правете си изводите. Ако съм ви обидил с нещо... не ми пука особено :D

PS. Споделих с един приятел написаното и изразих опасения, че вероятно съм бил прекалено груб. Ето го и неговия отговор, нецензуриран и нередактиран :D

[01:27:54] Stonerd каза: az da ti kaja
[01:28:00] Stonerd каза: sum suglasen :D
[01:28:14] Stonerd каза: ma ima o6te edin tip macki
[01:28:21] Stonerd каза: koito se snimali po pra6ki naguzeni
[01:28:33] Stonerd каза: i si otvorili putacite
[01:29:44] Stonerd каза: i pi6at ne6ta ot sorta na "ne sum kurva" "lubovta s pari ne se kupuva" "I pOdObNi MuDrOsTi s malka i golqma bukva :D

петък, септември 05, 2008

Странният сървис ##Id_string1.6844f930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762##


Днес докато си бърниках из Windows-а забелязах, че е стартиран един доста странен сървис. Защо ми се стори странен? Ами представете си service, който се казва ##Id_string1.6844f930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762## и няма никакво описание за него. Реших, че пак съм гепил някоя гадина и след кратка, но звучна псувня реших да проверя дали google е чувал за него.
Да, знае го! :)
Познайте от къде идва това ! От нашите приятели от Apple. Става въпрос за Bonjour, което и на мене не ми е особено ясно какво точно прави, но пък се инсталира заедно с Safari, iTunes, QuickTime и Apple updater.

Защо Apple се опитват да ти набутат всичките си продукти за Windows при положение, че ти е нужен примерно само Safari, е напълно различна тема на разговор.

Разбирам, че за Apple, света на Windows е относително нова територия и са свикнали да правят нещата по техния си начин, но бива ли така да се кръщава service ?
Стиви, съобразявай се малко ! :D

P.S. Извинявам се за кофти заглавието.

сряда, септември 03, 2008

Другите програмисти

Откакто 2-ри клас за първи път се докопах до компютър и започнах да го ръчкам не съм същия човек. То си се вижда, уча информатика, занимавам се (полу)професионално с програмиране, поддържам компютърен блог и т.н. Някакси винаги съм имал чувството, че това е нещото, което искам да правя, което ми е интересно и до известна степен ми се отдава. Втори клас едва ли съм имал идея колко получава един програмист, какво точно върши и какво се очаква от него, от пък знаех, че това искам да работя.
Когато преди 2 години започнах да ходя на олипмиади по информатика срещнах един друг тип програмисти, които в
началото не можех да разбера. Те си бяха странни от пръв поглед.
Всички знаете, че по-голяма част от програмистите по принцип са си особняци, странно облечени, със странни прически, говорят странни неща, на някакъв техен си странен език. Е да, ама не. Тия хора бяха доста изтупани, почти не говореха за програмиране и въобще не ми се вписваха в представата как трябва да изглежда един човек като тях :)
С течение на времето започнах да срещам още такива хора и май най-после разбрах каква е основната разлика между мен и тях – техните подбуди да се занимават с това са различни.
Те знаят, че ако са добри могат да получават доста над средния за страната доход и едиственото заради, което се занимават с това са парите. В по-голямата си част те са доста кадърни програмисти, но явно тази работа не им допада особено и я използват просто като начин да си осигурят средства за друго занимание.
Ще ви дам два прости примера. Няма да споменавам имена, те не са важни в случая.
Познавам един младеж, който е доста добър програмист, работи в сериозна фирма за добри пари, но той един ден ми каза, че единственото заради, което правел това било за да може да си изкара достатъчно пари за техника и да започне кариера като фотограф.
Друг мой познат работи като php developer, за да може да събере пари и да отвори автосервиз.
Лошо няма. Това е техния начин и техните разбирания за нещата.

Може да прозвучи банално, но на мен пари не ми трябват. Идеалната ми работа би била да пиша open source software за бира и пица. Това ми стига за да съм щастлив.
Не знам, може би не съм много амбициоцен тип. :)

Вече откриха е първата уязвимост на Google Chrome


Около истерията с Google Chrome се появи и първото предупреждение за сигурността на потребителите. Експертът по сигурност Ariff Raff дори е направил демо на тази уязвимост използвайки пробив в WebKit и вече известен Java bug. Посредством него той "кара" браузъра автоматично да изтегли и изпълни java код. В случая, който той показва няма опастност, но всеки може да набута зловреден код и да направи доста поразии. Основния проблем в случая не е самото теглене на файла, а това че той се изпълнява без никакво предупреждение и без да пита потребителя за това.
Другият популярен browser базиран на WebKit - Safari, беше пачнат срещу тази уязвимост още през юли, когато излезе Safari 3.2.1, след като този exploit беше известен близо 2 месеца.
Да се надяваме, че на Google ще им отнеме по-малко време.
На браузъра му предстои още доста път, нека не забравяме, че това е още beta версия.
Според мен основното, което липсва на Chrome са теми и добавки, но това е open source, всичко ще стане с времето си. :)

PS. Вече е факт първата тема за Chrome.

Google chrome в действие


След като Google най-после пуснаха своя нов browser Google Chrome и аз даже успях да го тествам. :)

Първи впечатления:
- бързина - доста бързичък с новия JS енджин и WebKit. Въпреки че според мен не бие с някаква осезаема разлика (без да съм засичал). Базата ми за сравнение е Firefox 3 и Safari 4.
- лек - при 10-тина отворени таба със заредени сайтове гълта около 100mb ram а Firefox 3 за 10 таба -  около 200mb. 
- грозен - мнооого ме дразни къде са ми табовете. :) Доста е субективно, но за мен default-ния външен вид на Safari и Firefox го бие по всички параграфи
- удобен - направили са всичко възможно да спестят място от екрана. Няма излишни барове и ленти, нещо което пък винаги ме е дразнело в Firefox. Освен това интересното е, че status bar-а се появява само когато посочите линк. А така, пестим място до крайности :)
- интересен - забележете как в адресния бар се оцветява в черно само името на домейна, а останалото е с бледосив цвят - не бих казал, че е много полезно ако в повечето време гледаш GET променливите :) ; Позволява всеки таб да се разглежда като отделен процес, който може да се kill-не при нужда. Също вади и статистики за всеки отделен процес от типа - колко процесорно време заема, колко памет хаби и т.н. Удобно е при положение, че примерно някой флаш забие не се налага да се рестартира целия браузър (справка Firefox), а можете просто да "убиете" конкретния таб.
- несъобразителен :) - Google Chrome въобще не се съобразява с това каква тема сте избрали за операционната си система. Той държи да си изглежда точно така както е направен. За мен малък, но оставящ с неприятно впечатление минус.
- странен - вероятно сте ползвали about:config и подобните му в Firefox. В Chorme също има нещо такова. about:memory - показва състоянието на паметта; about:dns - показва dns записите; about: stats - статистика за браузъра, като в началото на страницата пише "Shhh! This page is secret!" :)
Чудите се какво е странното, ами пробвайте about:internets
Най-странното нещо, коет съм виждал в web browser, явно Google имат големи планове за Chrome :)


вторник, септември 02, 2008

От Apple са болни мозъци

Наскоро ми хрумна идеята да обзаведа лаптопа си с Mac OS X. Покрай това реших да се регистрирам в Apple Developer Connection да им видя open source ядрото и т.н. Освен, че се опитват да ме одерат пари за документация и дискове с примерен код и IDE-та, успях да намеря Safari 4.0 Developer Preview, коете беше пуснато за свободен download. Не съм хаквал нищо :)

Изтеглих си го, хареса ми, много по-бърз е в сравнение с 3-ката, но ...
Не мога да ви кажа нищо повече. Както е написано на сайта им:
Warning: Pre–release software is Apple confidential information. Your unauthorized distribution of pre–release software or disclosure of information relating to pre–release software (including the posting of screen shots) may subject you to both civil and criminal liability and result in immediate termination of your ADC Membership.
Не мога да напиша нищо повече. Иначе ... ще ме съдят.

P.S. Blogger има сериозен проблем с цитатите в WYSIYG еditor !

Най-известният компютърен престъпник Кевин Митник издава книга


Най-известният компютърен престъпник Кевин Митник ще издаде книга след като миналата  година изтече 7 годишната забрана да пише относно делото му.  През 1996 г. Митник беше признат за виновен и беше осъден на 46 месеца затвор. Неговия случай предизвика широк медиен интерес. Човекът, който помогна за залавянето му Tsutomu Shimomura написа книга, беше направен филм - Operation Takedown и дори се заформи движение за освобождаването му "Free Mitnick".

В книгата си той обещава да спести разказите за несправедливото отношение на властите и недоказаните обвинения, които се изсипаха срещу него в Operation Takedown. Митник смята да се съсредоточи върху историята на живота си и да разкаже по-подробно за хакерския му период. 

снимка - wikipedia.org

Интервю с него по повод книгата му може да прочетете тук.

Том от MySpace бил хакер !


Съоснователят на една от най-големите социални мрежи в целия свят, човекът с най-много приятели в целия свят - 240 милиона души, великият и неповторим Том Андерсън бил див хакер на младини издаде TechCrunch. :)

Когато младият Том бил още ученик на 14 години бил разследван от ФБР след пробив в системата на Chase Manhattan Bank. Том не бил арестуван, защото бил по-маловажен, но полицайковците му взели всичкото компютърно оборудване и го подложили на изпитателен период. Той използвал ника Lord Flathead”.
Господин Андерсън използвал атака наречена “war dialing” , тоест проста програмка, която звъни на случайни номера докато не намери такъв, на който от другата страна отговаря компютър. По това време повечето компютри имали default-на парола или въобще нямали такава. Ех, славни времена :)
Според статия на New York Times от 1985 г. Lord Flathead  e лидер на black-hat хакерска организация. Той показал на около 40 свои приятели как могат да влязат в банката.  
Младежът отгатвал паролата за да премине първото ниво на защита и след това сменял още поне 2-3 пароли за да не може служителите на банката да получат достъп до системата. Освен това оставил съобщение, че ако не се предостави свободен достъп до системата, всички данни ще бъдат изтрити(браво на момчето :)!
Банката естествено оведомила ФБР, те проследили обажданията  и нахлули в домовете на младежите и конфискували 25 компютъра. ФБР очаквали закоравели хакери, а не група гимназисти.
Том хаквал доста преди случая с банката. Често влизал в mainframe машини за да се учи да програмира. По това време нямало безплатни C компилатори и той си набавял достъп до тях с непозволени средства. 
Доста добри умения за 14 годишен. 
Няма сведения Том да е правил банкови преводи или да е трил данни. Няма сведения за дела срещу който и да било от арестуваните младежи.
Една красива история как едно малко хакерче, което има проблеми с ФБР, 20 години по-късно създава нещо огромно като MySpace.
Том, издигна ми се в очите ! :)

Google chrome - браузъра на google


Google пускат собствен web browser!  Тази новина обиколи света за часове, а аз лично я научих от новините по TV Европа (идея си нямам защо гледах този канал, все пак важното е, че е излязла извън нета). Отрочето на Google ще се казва Chrome и няма да е базиран на Mozilla, както се смяташе, а на WebKit (технологията зад Safari).

Официално първата публична версия на browser-а трябва да е пусната за сваляне на 2-ри септември. За съжаление, аз се успях да намеря никъде линк за download. 
Google решиха да представят новият им продукт чрез комикс .
Функциите:
- табовете са изместени в горната част над адресната лента
- режим на анонимно сърфиране
- V8 Java Script виртуална машина, която цели осигури бърза работа на уеб приложения от нов клас, което е  невъзможно да бъде създадено в настоящите браузъри
- подобрена защита от спам и защита на личните данни
Интересно е, че google стартират собствен browser при положение, че те даряват 80% от приходите на Mozilla Foundation, съответно имат доста голямо значение за развитието на Firefox.  
Дали след време Firefox ще остане на заден план за сметка на Chrome ?
Ще е интересно да се пробва, но все пак идеологично любимеца си ми остава лисугера. 

Има ли нужда да повтарям едни и същи неща - google, параноя, световно господство, don`t be evil, някой постоянно ме преследва !!

P.S. Помните ли тази шегичка ?